TOENAME VRIJWILLIGERSWERK DOOR MEER MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN?

Foto:

Toen we het wat luxueuzer kregen d.w.z. een klein beetje meer ruimte qua financiën en vrije tijd zag je dat mensen sterker instaken op vrijwilligerswerk.

Die criteria zijn op zichzelf ook weer arbitrair want er zijn genoeg mensen die ondanks ruimte en tijd er nooit aan denken om vrijwilligerstaken te vervullen. Daar is dus meer voor nodig b.v. het doorgeven vanuit de familie en misschien nog wel belangrijker maatschappelijk bewustzijn. Zou je kunnen stellen dat in de huidig tijd waarin meerdere crisissen spelen, solidariteit en maatschappelijk bewustzijn toeneemt? Ook lastig om daar volmondig -ja- op te zeggen want bekijk je jouw eigen persoonlijke crisis echt individueel en egocentrisch of voel je sterker dat je met meerdere personen met dezelfde crisis te dealen hebt? Maatschappelijk bewustzijn is zeker nodig om b.v. mentor te worden. Daarom willen wij een breder publiek eens kennis laten maken met deze zingevingscomponent. Voor geïnteresseerden een wat bredere uitleg over dit item omdat oktober de maand van de mentor is.

Mentorschap

Als mentor komt u op voor iemand die niet zelf zijn belangen kan waarnemen op het gebied van zorg en welzijn. Mensen zijn door hun ziekte of beperking niet volledig in staat zelf beslissingen te nemen b.v. cliënten met dementiële klachten, psychiatrische stoornissen of een verstandelijke beperking. Het is voor hen lastig informatie te begrijpen, voor zichzelf op te komen of aan te geven wat zij willen. Wanneer zij niemand hebben om hen te ondersteunen, kunnen wij voor een mentor zorgen.

Adviseur en belangenbehartiger

Het mentorschap wordt uitgesproken door de kantonrechter. Wanneer de cliënt daartoe niet zelf in staat is, kunt u de nodige beslissingen nemen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Daarin neemt u de eigen wensen en belangen van uw cliënt als leidraad. U bent de adviseur en belangenbehartiger van uw cliënt. De cliënt moet op uw integriteit kunnen vertrouwen. In uw werk als mentor ontwikkelt u een vertrouwensband met uw cliënt. U bezoekt hem of haar regelmatig, kent de gezondheidssituatie en weet wat er in zijn of haar leven speelt. U kijkt kritisch mee naar de zorg en verzorging die uw cliënt ontvangt. Hierover heeft u regelmatig – als het even kan samen met uw cliënt – overleg met de zorgverleners en behandelaars. Samen komt u tot een zo goed mogelijke kwaliteit van zorg voor de cliënt.

Hoe wordt u mentor?

Nadat u zich heeft aangemeld, plannen we een intakegesprek in om te zien. Voordat u als mentor aan de slag gaat, volgt u onze Basiscursus Mentorschap. Bij een goede afronding ontvangt u daarvoor een certificaat van Mentorschap Nederland en kunt u beginnen. Kijk voor meer informatie op onze site https://www.mentorschapog.nl en zoek contact met de desbetreffende coördinator in uw regio. Kijk ook vooral eens naar ons introductiefilmpje via deze link  https://youtu.be/SqwKta-XviQ zodat u nog meer inzicht krijgt wat mentorschap inhoudt.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen