Veggie Challenge start met negen organisaties uit de regio!

Veggie gerecht
Veggie gerecht
Foto:

Negen organisaties uit Regio Foodvalley starten op 1 november met de Veggie Challenge. Samen met werknemers en studenten uit de regio gaan we deze maand de uitdaging aan om 30 dagen meer plantaardig te eten. Door meer plantaardig te eten, kunnen we heel veel besparen: landgebruik, CO2 en water. En we nemen een stap richting een gezond en duurzaam voedselsysteem. Alle deelnemende organisaties hebben een eigen dashboard in de Veggie Challenge App. De deelnemers worden dagelijks geïnformeerd over de besparingen en geïnspireerd met gevarieerde recepten en handige tips.

Kick-off

Op 31 oktober was de introductiebijeenkomst van de Veggie Challenge. Carolien Huisman, programmamanager Food van Regio Foodvalley deed de aftrap. Zij vertelde hoe de regio zich inzet voor duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. Eén van de doelen van het programma ‘Voeding voor een Gezond Leven’ van Regio Foodvalley is om de hoeveelheid plantaardige eiwitten in het menu van inwoners te vergroten. Carolien Huisman: ‘We willen de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten in food (voedsel voor mensen) en feed (voedsel voor dieren) verschuiven van de huidige 60/40 naar 40/60 procent. Dat levert een bijdrage in de transitie naar een toekomstbestendig voedselsysteem.’

Maaike Nieuwland, onderzoeker van voedsel en eigenschappen van eiwitten aan Wageningen University & Research gaf een mini college over eiwitten. Zij informeerde de deelnemers over de functie van eiwitten, wat doen ze in ons (dagelijks) eten, eten wij de juiste en voldoende eiwitten en uit welke producten haal je haal je ze? Wereldwijd zijn er nu voldoende eiwitten beschikbaar, maar de productie loopt tegen grenzen aan wat betreft milieu, klimaat en welzijn. We moeten meer circulair gaan denken en produceren. De wereldbevolking groeit en daarmee ook de behoefte naar meer eiwitten. Dit betekent een uitdaging om mensen te voeden, een gezond menu te bieden en tegelijkertijd een duurzaam en volhoudbaar productiesysteem te ontwikkelen. Alternatieve eiwitten en nieuwe teelten spelen hier een belangrijke rol in. Regio Foodvalley werkt onder andere aan de teelt van insecten, de oprichting van een all-round eiwitcentrum, verduurzaming van de landbouw en het ‘voedselwijs’ maken van jongeren en inwoners.
De uitdagingen liggen vooral in (eet)gedragsverandering van mensen en de innoverende techniek die het steeds aantrekkelijker maakt om meer plantaardig te eten.

Van ProVeg, initiatiefnemer van de Veggie Challenge, was Freya Hiemstra aanwezig. Freya Hiemstra gaf een toelichting op alle voordelen van de Veggie Challenge en liet zien hoe plantaardiger eten bijdraagt aan onze gezondheid.

Deelnemende organisaties

Uit de regio zijn negen organisaties die de uitdaging aan durven gaan.

• Bidfood
• Christelijke Hogeschool Ede
• Gemeente Wageningen
• Gemeente Rhenen
• Johannes Fontanus College
• Provincie Gelderland
• Regiokantoor van Regio Foodvalley
• Sportvereniging Thymos
• Ziekenhuis Gelderse Vallei

Op 1 december is de challenge afgelopen. Alle deelnemende organisaties ontvangen een eindrapportage met de besparingen die zij als team hebben gedaan.

Duurzaam voedselsysteem

Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking en het verbeteren van het klimaat. In Regio Foodvalley hebben we de kennis en innovatie om hier aan bij te dragen. We werken aan een voedselsysteem waarin we gevarieerd eten met een gezonde balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten en waarin we verspilling tegengaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen