Onderzoek: Enorme verschillen laadpaaltarieven in Gelderland, soms bijna twee keer zo duur

Foto: Barneveld.nieuws.nl

GELDERLAND – Wil je je elektrische auto opladen bij een publiek laadpunt? In de ene Gelderse gemeente betaal je hier veel meer voor dan in de andere, blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Zo is een laadpaal in Putten bijna twee keer zo duur als zo’n zelfde laadpunt in de gemeente West Maas en Waal.

Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Gelderse laadpaal 34 cent, al zijn er grote verschillen per gemeente. West Maas en Waal is de goedkoopste gemeente binnen de provincie. Hier betaal je 25 cent per kWh stroom. Het is hiermee – samen met het Overijsselse Losser en Staphorst – zelfs de meest voordelige gemeente van heel Nederland. De duurste gemeente van Nederland is Terschelling met gemiddeld 60 cent per kWh.

In Putten, Zaltbommel en Heumen betaal je bijna twee keer zoveel om je auto op te laden bij een publiek toegankelijke laadpaal. Een kWh stroom kost hier gemiddeld 49 cent.

De duurste gemeenten binnen de provincie zijn:

49 cent per kWh: Putten, Zaltbommel en Heumen

48 cent per kWh: Oude IJsselstreek, Hattem, Harderwijk en Culemborg

46 cent per kWh: Buren en Berkelland

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond, ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.

Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/verschillen-laadpaal-kosten

Gelderland voordelige provincie

De auto opladen bij een publiek laadpunt is in Gelderland 14,4% (gemiddeld 34 cent per kWh) goedkoper dan elders in Nederland. Desondanks is het niet de meest voordelige provincie. Dat is namelijk Overijssel, waar je gemiddeld maar 31 cent betaalt per kWh stroom. Ook in Zuid-Holland ben je goedkoper uit.

De duurste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Utrecht. Hier betaal je per kWh gemiddeld zelfs 51 cent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen