Oud Veluwse Markt Vrijwilligers ‘Laat de zomer maar komen’

Foto: Johan van Omme

BARNEVELD –  In grote lijnen is de opzet van de Oud Veluwse Markt (OVM) alweer op poten gezet. Door vrijwilligers van de verschillende OVM-commissies is achter de schermen veel werk gedaan. We hebben nog 5 weken te gaan voor de puntjes op de i.

Op dinsdag 20 juni organiseert de OVM een algemene informatieavond. Tijdens deze aftrap van de nieuwe marktreeks bespreken we de ‘nieuwtjes’ met de vrijwilligers in een gemoedelijke sfeer en hopen we weer veel bekende gezichten te zien.

Dit jaar zal het voor het eerst bij Muziekschool Barneveld aan het Theaterplein zijn en hebben we ervoor gekozen om onze jaarlijkse OVM-informatieavond wat breder te trekken. Waar we in het verleden hoofdzakelijk informatie rondom de historische optocht bespraken zullen dit jaar ook de vertegenwoordigers van de andere OVM-onderdelen vertegenwoordigd zijn. Denk daarbij aan volksdansen, het infocentrum, de kleedjesmarkt, het (straat)entertainment, de oude ambachten, het boeren erfhuis en de markt zelf. We bespreken algemene informatie, nieuws, veiligheidsaspecten en vrijwilligersvacatures dus alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Traditiegetrouw worden met de optochtlopers de personages besproken zodat bekend is of er ‘nieuwe’ kleding moet worden gezocht bij attributen of omgekeerd waarvoor we dan gelukkig soms ook op inzet van particuliere collecties kunnen rekenen. Door de jaren heen zijn er personages bijgekomen en weer verdwenen. We roepen dan ook iedereen op om eens na te denken over deelname in de historische optocht. Een mooie gelegenheid om ambachten uit het verleden tot leven te brengen. Denk aan een bakker met de broodmand voor op de fiets, de dorpssmid met zijn leren schort of andere spannende personages die rond 1900 ons dorp bevolkten.  Er is gelegenheid om kinderwagens en andere attributen te reserveren, de outfit af te stemmen en ideeën te spuien.

De OVM heeft een flinke hoeveelheid ‘oud spul’ in de winterstalling staan waar ook onze opknapprojectjes lopen, zegt Henk Vermeulen die zich al ruim 40 jaar inzet voor de OVM en zorgt dat de optocht op rolletjes loopt. Ze krijgen indien nodig een opknapbeurt en we hebben plek vrijgemaakt voor onze kledingcollectie. Als dan weer één van de wagens, karren, of andere attributen optocht-klaar gemaakt is zoeken we daar de juiste personages bij. Zo zouden we dit jaar een schoorsteenveger kunnen laten meelopen, maar wie gaat het doen?

MEER INFORMATIE De markdagen zijn op 27 juli, 3, 10 en 17 augustus van 10.00-17.00 uur. De optochten gaan om 11.00 en 14.30 van start. Het Boerenerfhuis is op 3 augustus, en op 27 juli en 10 augustus staat er een volksdansgroep op de bühne.

Voor de informatieavond bij Muziekschool Barneveld aan het Theaterplein op 20 juni is aanmelden niet nodig, inloop vanaf 19.30 uur. [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen