Kippenlockdown in de Vallei, einde nog niet in zicht

Foto: Barneveld.nieuws.nl

BARNEVELD – Vrije uitloopkippen zitten in de Gelderse Vallei al bijna twee jaar opgehokt.

Door de regels die gelden om vogelgriep buiten de deur te houden, moeten de dieren binnen blijven. Het einde van de ‘kippenlockdown’ lijkt nog niet in zicht. Het risico op vogelgriep is te groot, zeggen experts. En het nieuwe griepseizoen start in oktober, waardoor de risico’s mogelijk nog groter worden.

Strikte hygiëneregels

Het risico op verspreiding van de vogelgriep in de Gelderse Vallei is simpelweg te groot, zegt epidemioloog Armin Elbers van de Wageningen Universiteit. “Er zitten veel pluimveebedrijven in de regio. De kans bestaat dat het virus dan gemakkelijk tussen bedrijven overspringt.” Door kippen binnen te houden en strikte hygiëneregels te hanteren, is die kans kleiner. In de rest van Nederland is de ophokplicht overigens al wel afgeschaft.

Opvallend is dat het risico dat een boerderij in de Vallei met het virus getroffen wordt, kleiner is dan op andere plekken in Nederland, zegt Elbers. In de kustprovincies is de kans dat het virus wordt aangetroffen groter. Vogelgriep gaat voornamelijk rond bij watervogels, die vervolgens een bedrijf kunnen besmetten. Watervogels zitten vooral op plekken aan de kust.

“Er worden nog steeds wilde vogels gevonden die besmet zijn met vogelgriep. Zo nu en dan vindt er een besmetting plaats bij pluimveebedrijven.” De situatie is volgens Elbers zorgelijk. De oplossing lijkt vaccinatie, maar voordat het vaccin gebruikt kan worden, zijn we een paar jaar verder. Het vaccin moet nog in de praktijk getest worden, maar dat gaat binnenkort beginnen.

Afwachten

En dus is het afwachten voor pluimveehouders, zegt ook Pieter Bouw, de pluimveevertegenwoordiger van LTO Gelderse Vallei. “Heel anders kun je niet.” Volgens hem is dat ook het sentiment onder pluimveehouders in de Gelderse Vallei. “Als de kippen wél naar buiten gaan en ze raken besmet, ben je ook ver van huis. Je moet gewoon rustig doorgaan. Er is op dit moment geen andere keus.”

Bron Omroep Gelderland

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen