Nieuw station Ede-Wageningen open voor reizigers

Foto: Gemeente Ede

EDE – Reizigers kunnen vanaf vrijdagochtend 23 februari gebruik maken van het nieuwe station Ede-Wageningen. Vanaf die datum is de nieuwe fietsenstalling open, functioneren de liften en roltrappen, vertrekken de bussen vanaf de zuidzijde en is de eerste winkel geopend. De treinen zullen vanaf die datum in het midden van het nieuwe station stoppen, zodat reizigers makkelijk en snel hun reis lopend, per fiets of bus kunnen vervolgen.

Wethouder Peter de Pater (gemeente Ede): “Door heel veel mensen is er hard naar dit moment toegewerkt. Mede namens NS en ProRail ben ik alle bouwers dankbaar voor hun inzet. Dat we nu het nieuwe station echt kunnen gebruiken, is een hele belangrijke mijlpaal voor Ede en de regio.”

Karen te Boome, directeur stations bij ProRail: “Wat een prachtige transformatie heeft station Ede-Wageningen doorgemaakt. Alles is anders. Van het dak met de mooie grote houten driehoeken tot de toren met de klok. De perrons en de tunnel zijn ruimer en dat doet iets met het gevoel van een station. Onlangs werd de stationsbelevingsmonitor 2023 gepresenteerd. Ik ben heel benieuwd naar hoe hoog het cijfer zal zijn voor Ede-Wageningen voor dit jaar.”

Maarten Haverkamp, NS Regiodirecteur NoordOost: “Het station Ede-Wageningen is door de verbouwing weer klaar voor de toekomst, een toekomst met als het aan NS ligt meer treinen en meer reizigers. Een groot compliment aan de gemeente Ede en wethouder de Pater in het bijzonder, zij hebben hun nek uitgestoken met als prachtig resultaat een station dat past in de ambitie die Ede heeft met de stationsomgeving.”

Enkele interessante cijfers over het nieuwe station:

Er is 9 kilometer spoor gesloopt en 8 kilometer nieuw spoor gebouwd;

21 wissels zijn verwijderd en 11 nieuwe wissels gelegd;

De reizigerstunnel woog 8.000 ton en lag in de zomer van 2022 binnen twaalf uur op z’n plek (het zwaarste object ooit geschoven in Nederland);

Het houten dak is een bijzondere constructie en weegt ruim 1.400.000 kilo. Het geheel van circa 50 meter breed en 180 meter lang is in twee zomerweekenden van 2023 afgebouwd;

De bewaakte fietsenstalling biedt plaats aan bijna 5.500 fietsen;

Elke dag stappen er meer dan 20.000 treinreizigers in en uit op station Ede-Wageningen.

Pop-up store

Om de opening van het station te vieren is de NS Upcycle Shop open op vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari op Station Ede-Wageningen. In de shop zijn allerlei duurzame cadeautjes en collector items van hergebruikt NS-materiaal te koop. Van oude bekleding van treinstoelen zijn tassen en schoenen gemaakt. Oude reisinformatieborden hebben een tweede leven gekregen als dienstblaadje of een tafeltennisbatje. Elk product is uniek. Op vrijdag is de winkel open van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Vervolg

Na 23 februari is er nog bouwtijd nodig om het oude stationsgebouw te slopen, de fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel) af te maken, het Noord- en Zuidplein in te richten en groen aan te leggen. Ook worden de winkel- en horecaruimtes in het station nog ingericht en komt er een nieuwe parkeergarage naast het busplein. In het voorjaar van 2026 is alles klaar. Al het nieuws is te lezen op www.spoorzone-ede.nl/.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen