112

Illegaal straat racen oorzaak dodelijk ongeval Barneveld

BARNEVELD - Zondagmiddag 10 maart om 14.05 uur.
BARNEVELD - Zondagmiddag 10 maart om 14.05 uur.
Foto: ASMedia

BARNEVELD – “Elke zaterdag en zondag zijn ze hier bezig”, zegt een ondernemer op het bedrijventerrein.

Hij heeft het over de illegale race-activiteiten op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld. “De Grote Bosweg staat hierom bekend”, zeggen meerdere ondernemers daar. Maar dat het zondagmiddag tot een fataal eind kwam, is ‘een nieuw dieptepunt’. Dat schrijft Omroep Gelderland op haar site.

Twee motorrijders kwamen toen met elkaar in botsing. Een van hen overleed, de ander raakte gewond. “Dit heftige incident lijkt direct verband te hebben met illegaal straat racen”, laat burgemeester Jacco van der Tak aan Omroep Gelderland weten.

Het is niet het eerste ongeluk in de straat. Al vaker vielen er gewonden door racerij op het bedrijventerrein. Zo raakten er in 2023 drie ‘op tweewielers rondscheurende jongeren’ gewond. En in 2021 is er een 16-jarige jongen aangereden door een Bobcat Buggy.

‘180 km per uur op het achterwiel’

De race-activiteiten zijn dus een bekend fenomeen op de Grote Bosweg. “Racen, stunten, met 180 kilometer per uur op het achterwiel rijden. Het is te gek voor woorden. In de zomer worden er ’s avonds zelfs pizza’s bezorgd”, zegt de werknemer, die anoniem wil blijven. Zijn naam is bekend bij de redactie.

Zijn bedrijf zit direct aan deze weg. Een week voor kerst ging het ook weer mis, vertelt hij. “Er lag twee uur lang iemand op het asfalt die niet verplaatst mocht worden.”

Ook bij andere ondernemers – die liever anoniem blijven – zijn de problemen bekend, maar die blijven er liever uit de buurt. Zo zegt een van hen: “We horen de motoren, maar ik ga daar niet kijken. Het staat erom bekend dat er weinig toezicht is.”

‘Geen meldingen’

“We weten dat er in het verdere verleden sprake is geweest van illegale straatraces op de Harselaar, waarbij toen ook tijdelijke maatregelen zijn genomen.” Maar volgens de burgemeester zijn die meldingen er het afgelopen jaar niet geweest. En uit de surveillance van politie en boa’s zijn er ook geen meldingen voortgekomen.

Dat terwijl een ondernemer laat weten dat zij en andere ondernemers meerdere meldingen hebben gedaan. Ook zou de boa op de hoogte zijn van het probleem. “Ze weten ervan, maar we zien ze nooit. Als ze al wat doen, is dat in ieder geval te weinig,” zegt de werknemer.

‘Dit is uiteraard onwenselijk’

Na het ongeluk van zondag gaat de gemeente bekijken of er extra aandacht geschonken moet worden aan illegaal straatracen. Van der Tak: “Dat gaan we samen met politie, boa’s, verkeersdeskundigen en ondernemers, en indien nodig met buurgemeenten, doen. Want dit is uiteraard onwenselijk.”

Bericht Bron: Omroep Gelderland

Foto ASMedia

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen