Subsidie voor agrariërs die hun ervaring met natuur-inclusieve landbouw delen

Gedeputeerde Harold Zoet
Gedeputeerde Harold Zoet
Foto: Provincie

Natuur- inclusieve boeren in Gelderland kunnen vanaf 15 juli subsidie aanvragen om hun kennis en ervaring met collega’s te delen. De subsidieregeling ‘Demonstratiebedrijven’ is de eerste regeling uit het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid die provincie Gelderland lanceert.

Subsidieregeling ‘Demonstratiebedrijven’
Doel van deze regeling is om agrariërs op een toegankelijke manier te inspireren om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en stappen te zetten richting een natuur-inclusieve kringlooplandbouw. Boeren of een samenwerkingsverband van boeren die hier al mee bezig zijn, worden met de regeling ondersteund om hun kennis en ervaring te delen.

Er is minimaal € 25.000 en maximaal € 300.000 beschikbaar per aanvraag. In totaal is voor deze regeling nu € 1 miljoen uitgetrokken. De regeling staat open van 15 juli tot en met 26 september 2024.

“Elkaar inspireren”
Landbouw- gedeputeerde Harold Zoet: “Er zijn in Gelderland prachtige voorbeelden van  natuur-inclusieve manieren van werken die de biodiversiteit op en rond een agrarisch bedrijf gebruiken en beschermen. Met deze regeling helpen we landbouwers elkaar te inspireren en van elkaar te leren.”

Informatiebijeenkomst op 1 juli
Agrariërs die geïnteresseerd zijn in de subsidieregeling kunnen zich op maandagavond 1 juli laten bijpraten op een informatieavond over de regeling. Op de bijeenkomst wordt uitgelegd wat de regeling inhoudt, voor welke activiteiten je subsidie kunt aanvragen en hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
De subsidieregeling is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit is het Europese landbouwbeleid dat toekomstbestendige landbouw ondersteunt met veerkrachtige bedrijven, gezonde natuur en een leefbaar platteland. Het GLB biedt daarvoor een groot aantal landelijke en provinciale subsidies.

Geld voor innovatie en gebiedsontwikkeling
Gelderland lanceert de komende tijd verschillende regelingen. Zoals een regeling voor landbouwinnovatie en gebiedsontwikkeling en een regeling voor bedrijfsverduurzaming voor Gelderse landbouwers. In totaal komt er de komende tijd € 45 miljoen beschikbaar voor Gelderse boeren.

Belang van agrariërs in Gelderland
Agrarische ondernemers zijn belangrijk voor het landschap, voedselzekerheid, de economie en de leefbaarheid in het landelijk gebied. Ze zijn bovendien hard nodig voor opgaven voor natuur, water, bodem en klimaat. Provincie Gelderland steunt daarom agrariërs die hun bedrijf en hun omgeving toekomstbestendig willen maken. De GLB-regelingen die de provincie de komende tijd lanceert, leveren daaraan een belangrijke bijdrage.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen