Onderzoek naar realisatie sporthal Terbroek

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Sportverenigingen Terschuurse Boys, Revival (sportclub Terschuur) en Plaatselijk Belang Zwartebroek-Terschuur hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een nieuwe sporthal (in plaats van een gymzaal) te realiseren op sportpark Overbeek.

Het college van burgemeester en wethouders waardeert de inzet vanuit de gemeenschap van Terbroek. Het college ondersteunt dit initiatief en heeft op 19 april 2022 besloten om te onderzoeken of de bouw van een sporthal realistisch is met het budget van een gymzaal. Op 18 juni 2024 heeft het college ingestemd met de tussenrapportage. Hierdoor kan het onderzoek verder. Met dit besluit komt de realisatie van een nieuwe sporthal in Terbroek weer een stap dichterbij.

Tussenrapportage

In de tussenrapportage staan 4 varianten (zie hieronder). De tussenrapportage toont aan dat het op deze specifieke locatie haalbaar is gebleken een sporthal te realiseren met de financiën van een gymzaal. Dit is mede mogelijk vanwege eigen werkzaamheden, sponsoring en eigen exploitatie. Tegelijkertijd blijkt ook dat een gedeeltelijke herinrichting van het sportpark nodig is om de sporthal volgens optie C te realiseren. Dit kost fors extra geld doordat het sportpark anders moet worden ingericht. Bij het besluit om dit onderzoek te vervolgen zijn deze extra kosten afgewogen tegen de extra maatschappelijke waarde die door het totale plan wordt bereikt. Het college heeft ingestemd om het onderzoek voort te zetten op basis van optie C. Het college neemt nadat de resultaten bekend zijn een definitief besluit over de realisatie van een sporthal. Dat verwachten we eind 2024. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de financiële middelen. Vooruitlopend daarop is geld opgenomen in de Kadernota.

Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: “Het is belangrijk om voortgang te maken met het haalbaarheidsonderzoek voor de nieuwe sporthal in Terschuur. De tussenrapportage toont aan dat optie C haalbaar is, hoewel dit extra investeringen vereist. Het college heeft ingestemd met het vervolgonderzoek, zodat we kunnen blijven werken aan een toekomstbestendige sportvoorziening voor onze groeiende gemeenschap.”

Variantenstudie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de plek van de sporthal onderzocht. Optie C heeft de voorkeur van de betrokken partijen. Basisschool de Zaaier en gymzaal Sanderstraat zijn betrokken bij de plannen.

Optie A: Sporthal aan de zuidoostkant vóór de kleedruimten; korfbalvelden verplaatst naar het noorden en zuiden.
Optie B: Sporthal vóór de kantine en kleedruimten; korfbalvelden verplaatst naar de rechterzijde.
Optie C: Sporthal aan de rechterzijde (oostzijde) van de kleedkamers; korfbalvelden blijven op hun huidige locatie.
Optie D: Sporthal aan de rechterzijde (oostzijde) van de kleedkamers; korfbalvelden verplaatst naar het noorden van het voetbalveld.

De initiatiefnemers zijn blij dat het college positief heeft besloten over het voortzetten van het onderzoek: “De wens voor een sporthal leeft al lang in Terbroek en met dit plan kunnen we in een grote sportieve en maatschappelijke behoefte voorzien. We gaan de komende tijd samen met gemeente en betrokkenen het onderzoek verder uitwerken en afronden.”

Ontwikkelingen woonwijk De Eendracht

Het bestemmingsplan voor woonwijk De Eendracht is in december 2023 door de gemeenteraad aangenomen. Hierop zijn drie bezwaren ingediend bij de Raad van State. De bezwaren zorgen helaas voor vertraging voor de realisatie van de nieuwe woonwijk en de scholen. Deze vertraging heeft ook invloed op de realisatie van een mogelijk nieuwe sporthal. Reden hiervoor is dat basisschool De Zaaier eerst moet verhuizen voordat de gedeeltelijke herinrichting van het sportpark kan plaatsvinden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen