Barneveld leent twee ton aan DEB

Het college van Barneveld wil het maatschappelijk initiatief van Duurzaam Energie Bedrijf Barneveld ondersteunen met een lening van twee ton als startbijdrage. Barneveld werkt hard aan een energiezuinige gemeente en stimuleert daarom verschillende initiatieven om energie te besparen en om de duurzaamheid te bevorderen. Met de lening kan DEB energieprojecten in de gemeente starten waarin bedrijven en inwoners kunnen participeren. Na een initiatief van de Denktank Klimaat en Duurzaamheid is het DEB in 2015 opgericht als lokaal duurzaam energiebedrijf nadat onderzoek van de provincie, gemeente en Rabobank de haalbaarheid ervan uitwees. Het DEB wil inwoners en bedrijven stimuleren te investeringen in duurzame energie en energiebesparing. Meer op onze nieuwssite.

Daarbij moeten de opbrengsten uit investeringen zoveel mogelijk in de Barneveldse samenleving blijven. Als energie-investeringsmotor voor en door Barneveldse bedrijven en inwoners, verwacht DEB in de komende vijf jaar een investering van minimaal € 10 miljoen in duurzame initiatieven in Barneveld te genereren. Het DEB heeft in de afgelopen maanden de mogelijkheden van verschillende energieprojecten onderzocht en wil de focus in eerste instantie op wind- en zonne-energieprojecten leggen. Daarvoor is een startkapitaal nodig van € 350.000,-. Het college ondersteunt dit maatschappelijke initiatief en wil daarom een lening verstrekken om dit verder te faciliteren.

Na goedkeuring door de raad, wordt de lening verstrekt in twee delen: € 100.000,- in 2016 en € 100.000,- in 2017 met de voorwaarde dat het resterende noodzakelijke bedrag van € 150.000,- wordt verkregen van andere investeerders. Met de lening kan DEB de organisatie verder opzetten en energieprojecten in de gemeente starten waarin bedrijven en inwoners kunnen participeren.

Barneveld wil een bijdrage leveren aan schone, duurzame, betrouwbare en betaalbare energie. Dat staat in de energievisie van de gemeente, die in juli 2015 is vastgesteld. In cijfers betekent dit dat er per jaar 2% energiebesparing en in 2020 20% duurzame energieopwekking gerealiseerd moet worden. Alleen door in de gehele gemeente samen te werken kunnen deze doelstellingen gerealiseerd worden. De gemeente Barneveld stimuleert daarom verschillende initiatieven om energie te besparen en duurzaamheid te bevorderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen