Corona sub variant leidt tot toename besmettingen, denkt ECDC

okt 22 2022, 10:56 Lokaal
vektor kunst via pixabay cc0 1024x576 1
Een sub variant van het coronavirus, BQ.1 wordt ergens tussen half november en begin december dominant in Europa, verwacht de Europese gezondheidsdienst ECDC. De dominantie van BQ.1 en een onder variant, BQ.1.1 zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal coronagevallen in de komende weken tot maanden.
BQ.1 en BQ.1.1 zijn sub varianten van de omikron-variant van het coronavirus, die momenteel al dominant is. De sub varianten gaan al rond in Nederland, zo blijkt uit de zogeheten kiemsurveillance van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook in Frankrijk, België, Ierland en Italië zijn ze al opgedoken. Volgens ECDC werden de sub varianten in Nederland zo’n twee weken geleden in 6 procent van de steekproeven gevonden. In Frankrijk ging het toen al om 19 procent.
Studies uit Azië laten volgens het ECDC zien dat BQ.1 het immuunsysteem kan omzeilen. Uit de data die nu over de sub variant beschikbaar zijn, komt niet naar voren dat BQ.1 ziekmakender is dan de omikron-varianten die nu veel rondgaan (BA.4 en BA.5).
Bron: Europese gezondheidsdienst ECDC. Nieuws.nl