Restaurant Mio Girasole in Barneveld heeft een erkenning in de wacht gesleept van het Italiaanse Smaakgilde Associazione Pizzerie con Forno a Legna, de associatie die het gebruik van traditionele houtovens in pizzeria's promoot.
De APFL wil bijdragen aan het succes van traditionele Italiaanse horeca in Nederland en stimuleert restauranthouders te investeren in klassieke houtgestookte ovens. Bij Mio Girasole is die investering vorig jaar gedaan. En met succes, vertelt eigenaar Morandi Salmi die het restaurant runt met zijn echtgenoot Juliëtte. Onlangs werden de specialiteiten uit de houtoven het restaurant beoordeeld met vier toques door culinair journalist Huub Oudshoorn. ''We merken dat het Barneveldse publiek de authentieke pizza erg waardeert.''
Smaakvol
Hoewel Mio een brede mediterrane keuken heeft, richt de APFL zich vooral op de bereiding van pizza's. ''De pizza wordt spijtig genoeg te vaak gezien als een goedkoop alternatief voor mensen met trek of weinig tijd'', aldus de bond in een persbericht. ''Hierdoor is het over het algemeen niet meer dan een veredeld brooddeeg met warm beleg. Kijk naar de vele supermarktvarianten, pizzaketens en Amerikaanse bodems. Hoog tijd dus dat iemand het voortouw neemt in deze heerlijke, originele, smaakvolle en unieke traktatie.''
De traditionele houtoven is dé manier om een echte pizza te bereiden, zo geeft de APFL aan. ''Vroeger waren er geen andere energiebronnen voor handen dan een open houtvuur. De hoge temperatuur is bij uitstek geschikt voor de bereiding van een pizza. Houtovens kunnen een temperatuur bereiken van 450 graden Celsius. Binnen 90 seconden wordt het deeg krokant terwijl de verse garnering door de korte baktijd puur en op smaak blijft.''
Mio Girasole drong vorig jaar door tot de halve finales van het Nederlands Kampioenschap Pizzabakken tijdens het Italië Evenement bij Kasteel De Haar.
Schrijf je mee? APFL