Twee nieuwe natuurbruggen voor Gelderland

Foto: Provincie Gelderland

Van edelhert tot vliegend hert: wilde dieren kunnen voortaan weer veilig op grote delen van de Veluwe komen. Dat kan door twee nieuwe natuurbruggen: Clemens Cornielje en Aardmansberg. De bruggen zijn klaar en zijn op maandag 5 oktober in gebruik genomen. Ze lopen over de N344 tussen Hoog Soeren en Nieuw Milligen en over de N302 bij Kootwijk. Door deze natuurbruggen staan de Noord- en Zuid-Veluwe weer met elkaar in verbinding. Dat is belangrijk om de natuur te versterken.

13 grote natuurbruggen in Gelderland

Met de twee natuurbruggen op de Veluwe zijn er in totaal nu 13 grote ecoducten in Gelderland, waarvan er 3 van de provincie zijn. Provincie Gelderland vindt het belangrijk om natuurgebieden, die door wegen zijn doorkruist, weer met elkaar te verbinden. Dieren kunnen zo veilig heen en weer trekken en daardoor hun leefgebied vergroten. Dat draagt dus bij aan de biodiversiteit. Ze kunnen met elkaar paren, en door uitwisseling van genen ontstaan sterkere dierpopulaties. Daar profiteren herten en zwijnen van, maar ook zeldzame diersoorten als dassen, hazelwormen, adders en verschillende insecten.

Clemens Cornielje

Commissaris van de Koning John Berends nam samen met oud-Commissaris van de Koning Clemens Cornielje de twee bruggen in gebruik. Eén van de twee bruggen is vernoemd naar de oud-Commissaris: een cadeau aan Cornielje toen hij in 2019 aftrad. De twee bruggen zijn gerealiseerd met hulp van Staatsbosbeheer, Kroondomein Het Loo en gemeente Apeldoorn. De provincie heeft de kosten van de aanleg, zo’n 6 miljoen euro, betaald.

Kroondomein Het Loo

Deze bruggen zijn het sluitstuk van een jarenlang proces. De natuurbrug Aardmansberg is een belangrijke schakel en onderdeel van de zogenaamde heidecorridor over heel Kroondomein Het Loo. Die loopt vanaf Hoog Buurlo over de A1, via de natuurbrug Asselsche Heide over de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort, nu over de N344, verder naar het noorden bij de Gortelse berg. “Het is geweldig om te zien dat met de inspanningen van velen dit soort ontwikkelingen mogelijk blijken. De natuur vaart er wel bij en dus ook de samenleving” aldus Arno Willems,  rentmeester van Kroondomein Het Loo.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer benadrukt dat de bruggen belangrijk zijn om de natuur sterker te maken. “We zien dat de natuurbruggen al worden gebruikt door de sporen in het zand van wilde zwijnen en vossen. Juist van deze bruggen gaan ook de veel kleinere en voor stuifzanden kenmerkende soorten profiteren, denk aan de zandhagedis, hazelworm, zandloopkevers en vlinders. In onze terreinen nemen we bovendien maatregelen om deze verbindingen nog beter te laten functioneren. Bijvoorbeeld met smalle stroken van een half open vegetatie waardoor reptielen en insecten deze passages makkelijker kunnen bereiken. Voor grote faunasoorten hoeft dat niet, die vinden hun weg wel. De uitwisseling tussen leefgebieden maakt de natuur sterker en veerkrachtiger. Daar doen we het voor,” zegt Arjan Snel, hoofd Staatsbosbeheer Gelderland.

Meer natuurgebieden verbinden

Provincie Gelderland gaat door met investeren in zogenaamde ontsnipperingsmaatregelen, die natuurgebieden beter met elkaar verbinden. Die maatregelen zijn vooral bedoeld om diersoorten te helpen die het moeilijk hebben en waarvoor de provincie verantwoordelijk is om te zorgen dat ze overleven en sterker worden. Zoals verschillende soorten reptielen en amfibieën. Daarover zijn ook afspraken gemaakt met Europa. Ook investeert de provincie in maatregelen op plekken waar veel wildaanrijdingen zijn, of de verkeersveiligheid op een andere manier in het geding is. Er zijn 25 maatregelen die de komende twee jaar worden uitgevoerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen