Kamervragen vervuilde grond Barneveld aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Voertuig van Vink
Voertuig van Vink
Foto: Barneveld.nieuws.nl

Den Haag. Staatssecretaris  Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een reactie op Kamervragen van de CDAérs Geurts en Von Martels, dat het vervelend is voor de betrokken bewoners dat er onduidelijkheid is over de kwaliteit van de grond die gebruikt voor woonwijken in onder meer Barneveld, Voorthuizen en Ede.

Derde keuring grond

De mogelijk vervuilde grond is afkomstig van Vink in Barneveld. Begin vorige maand werd bekend dat de bewuste partij grond in twee testen verhoogde waardes van styreen en DDT vertoonde. Pas na een derde, onjuist uitgevoerde keuring werd de grond alsnog schoon verklaard en gebruikt voor infrastructuur. Volgens de GGD Gelderland-Midden had dat niet mogen gebeuren, maar vormt de vervuiling geen gevaar voor de volksgezondheid. De staatssecretaris verwijst daar ook naar in de beantwoording van de Kamervragen.

Handhavende partijen

Het is belangrijk dat door de handhavende partijen wordt opgetreden’, stelt Van Veldhoven. ‘De regels voor het keuren van gereinigde grond zijn helder’. Volgens haar zijn dat de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland, maar ook haar eigen Inspectie Leefomgeving en Transport.

Foutieve keuring van grond

Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport is in het bezit van het rapport van de Gelderse Omgevingsdienst uit 2017, waarin melding wordt gemaakt van de foutieve keuring van de bewuste partij grond.

Melding bij de politie

Dat die inspectie ‘ervoor gekozen heeft om geen directe opvolging te geven aan het onderzoek’ heeft volgens de staatssecretaris te maken met het feit dat de omgevingsdienst de overtredingen gemeld heeft bij de politie.

De politie heeft het onderzoeksrapport gemeld bij het Openbaar Ministerie, maar het is nog niet duidelijk of er gerechtelijke stappen worden genomen.

Vorige week werd bekend dat de grond in nog eens negen gemeenten binnen en buiten Gelderland is gebruikt.

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen