112

Barneveld maakt een vuist tegen woninginbraken

Foto: Gemeente

Europese dag in teken van voorkomen van woninginbraken

Vandaag, 19 juni 2019, wordt in verschillende Europese landen aandacht besteed aan het voorkomen van woninginbraken. Ook de gemeente Barneveld besteedt daar vandaag aandacht aan, onder andere door het delen van tips om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen.

 Tips voor in en om het huis

  • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
  • Sluit altijd de ramen en doe de deur op slot als u (even) het huis uit gaat. Laat ’s avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan met tijd- of schemerschakelaars.
  • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht.
  • Bewaar niet te veel contant geld in huis.
  • Maak afspraken met de buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent.
  • Hebt u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Word lid van een WhatsApp-groep met je buren

Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en voorkomt u inbraken. De gemeente Barneveld beschikt over meer dan 100 WhatsApp-groepen. Meer informatie over deze WhatsApp-groepen is te vinden op https://www.barneveld.nl/melden-en-meedoen/whatsapp-groepen/

Meld u aan bij Burgernet

Bij Burgernet krijgt u een spraak- of sms-bericht met de vraag om naar een persoon of een voertuig uit te kijken. U kunt ook zelf naar de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Op die manier werkt u samen met de gemeente en de politie aan het voorkomen van inbraken. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl.

Beveilig uw woning

  • Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op je ramen, (garage)deuren en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren.
  • Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur. Hierdoor kan er niet zomaar een breekijzer of schroevendraaier tussen de deur en het kozijn worden gestoken.
  • Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
  • Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan de brandgangen achter je huis. Test online uw kennis over inbraak leer en hoe u uw eigen huis kunt beveiligen met de Veilig Wonen Scan: https://www.politiekeurmerk.nl/test-jouw-kennis-over-inbraak Registreer uw spullen Als u uw spullen registreert, is de kans groter dat u deze na een inbraak weer terugkrijgt.

Bovendien helpt uw registratie bij het opsporen van de daders. U kunt uw spullen registreren met de speciale Stop Heling App (https://stopheling.nl/Home/Tip-3).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen