De Meisjes met de Wijsjes | MOERSTAAL 29 februari 2020 spelen ze in het Schaffelaartheater

Foto: Schaffelaar Theater

De Meisjes met de Wijsjes | MOERSTAAL

Dit zijn de Meisjes

Het kwartet, bestaande uit Tessa, Fardoe, Arianne en Simone, is een frisse, muzikale wind in de Nederlandse theater- en entertainmentwereld. De Meisjes combineerden hun liefde voor close harmony en theater met hun missie om het Nederlandstalige muziekgenre nieuw leven in te blazen. De diversiteit van de vier jonge vrouwen komt hierbij goed uit de verf. Arianne: “We zijn alle vier enorm verschillend en proberen onze unieke kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten voor de groei van onze groep.”

De enige echte Nederlandse vocalpopgroep is met haar unieke concept al bij velen in de smaak gevallen. Met ijzersterke zang en vaak hilarische scènes, bespeelden zij al verscheidene podia, festivals, huiskamers en bedrijfsfeesten.

Met de veelgeprezen tegeljurkjes én de vierstemmige arrangementen van eigen hand speelden de Meisjes zich al snel in de kijker bij de Nederlandse theaters. Het gevolg? Twee succesvolle tournees met de eerste avondvullende theatervoorstelling: Tegeltjeswijsheid. Fardoe: “We zijn ooit begonnen met als opzet om op feesten en evenementen uniek en op maat gemaakt entertainment aan te bieden. De droom om ook het theater in te gaan met onze act was al uitgesproken, maar we hadden niet verwacht dat de gelegenheid zich zo snel zou voordoen.”
Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een volwaardig theatergezelschap dat nu haar nieuwe voorstelling Moerstaal op de planken zet.

Wat zeggen jullie met Moerstaal?

MoerstaaL is een programma over communicatie in onze moerstaal, oertaal, gebarentaal, lichaamstaal, muzikale taal of juist bij gebrek aan taal…

Arianne: “Een theatervoorstelling is eigenlijk ook een middel om als groep iets aan je publiek te communiceren.” Tessa: “En dat willen we graag: verhalen vertellen, raken door middel van tekst en de taal van muziek.” Simone: “We willen mensen graag entertainen, maar het publiek ook laten voelen en laten nadenken over de onderwerpen die we aansnijden.” Fardoe: “Bijvoorbeeld in het kader van communicatie: We zijn een vrij land en spreken vaak ook vrij uit, maar lang niet altijd vanuit liefde. Als ik kijk hoe mensen op social media soms kunnen reageren… Het is denk ik veelal projectie van pijn, verwarring of eenzaamheid.” Tessa: “Ik heb voor één van onze scènes een heleboel reacties verzameld, sommigen waren echt te heftig om te gebruiken.”

Arianne: “We zijn er inmiddels wel achter dat taal en communicatie onderwerpen zijn waar je niet over uitgesproken raakt. Ik denk dat we in Moerstaal een mooie balans hebben gevonden tussen hilariteit en serieuze momenten.”


Imago en eigen werk
Tegeltjeswijsheid was volgens de Meisjes zelf de bravere versie van hoe zij op de planken willen staan. Met Moerstaal verruilen ze dit ‘brave’ imago voor iets dat meer eigen voelt. Stoerder, gedurfder, jonger en uitdagender.
Wel zal opnieuw de virtuoze multi-instrumentalist Martijn Bos de Meisjes muzikaal begeleiden. Samen brengen ze een breed repertoire aan bekende Nederlandse nummers. Onder meer Marco Borsato, de 3Js, Boudewijn de Groot en Bløf zijn vertegenwoordigd, maar ook een vertaling van Good God van Anouk maakt haar opwachting.

Het bekende Nederlandstalige oeuvre hebben de Meisjes dit keer aangevuld met eigen werk. Fardoe: “We kwamen tot de conclusie dat we gedurfder te werk wilden gaan door nog iets meer van onszelf toe te voegen in de vorm van eigen werk. Een belangrijke stap in onze nieuwe voorstelling, vind ik. Wel heel spannend natuurlijk, want die nummers hebben zich nog niet bewezen. Maar de meeste groei ligt buiten je comfortzone, dus ja… Dan ga je er gewoon voor!” Arianne: “En niet alleen wij. Martijn trekt ook weer van alles uit de kast en maakt veel gebruik van een loopstation om de arrangementen die dat nodig hebben nog meer body te geven.” Simone: “Daarnaast voegen wij door middel van choreografie en bodypercussie hier en daar ook nog een extraatje toe aan het muzikale geheel.”

Windkracht 10

Geen storm of regenbui houdt deze Meisjes tegen; ze gaan met volle kracht vooruit. De tegeljurkjes gaan de kast in en de nieuwe kostuums, op maat gemaakt van gerecycled denim, hangen gestreken klaar. Er is keihard gewerkt, geld ingezameld, grenzen zijn opgezocht, de gêne voorbij, met Moerstaal als resultaat.

Moerstaal is van februari tot en met mei 2020 te zien in 41 theaters door het land. Op zaterdag 29 februari a.s. spelen ze in het Schaffelaartheater. Kaarten kun je online reserveren: schaffelaartheater.nl.

 

Regie Titus Tiel Groenestege

Beeld Curly X Straight

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen