Premier Rutte “Mogelijk vóór kerst strengere coronamaatregelen”

“Een paar weken geleden zagen we de eerste kerstbomen en –versieringen al verschijnen. De kerstboomverkopers draaien ook overuren. Dit laat zien hoe belangrijk de kerst is,” begint premier Rutte de persconferentie op dinsdagavond 8 december.

Door Sam Fish

Hij vertelt dat er dit jaar zo’n 10.000 lege stoelen zullen zijn tijdens het kerstdiner. Een hartverscheurend feit dat laat zien hoe verwoestend dit virus is. “Dat is ongelooflijk verdrietig en een extra reden om bij elkaar te zijn met de kerst. Maar wat is er mogelijk met de kerst? Het antwoord is helaas niet meer dan de afgelopen maanden,” vertelt hij direct. “Over de hele dag mag je maximaal drie gasten ontvangen. En het wordt ook geen kerstdiner in een restaurant. De gedeeltelijke lockdown blijft gelden.”

Dat betekent overigens niet dat je de lokale horeca niet kunt steunen deze kerst. Het is altijd een optie om een heerlijk diner af te halen of laten bezorgen.

De vorige persconferentie

De laatste persconferentie was drie weken geleden. Toen leek het nog reëel dat er half december mogelijk versoepelingen zouden komen. Denk aan het openen van de horeca en het trainen met het voetbalteam. Of voor sommigen nog belangrijker; meer bezoek thuis ontvangen. “Maar het gaat niet goed. Niet met de besmettingscijfers en niet in de ziekenhuizen,” zegt Rutte. “We hoopten op verbetering, maar we staan op een tweesprong.”

Hij bedoelt dat het vanaf dit punt twee kanten op kan gaan. Positief of negatief. Het positieve punt is bereikt als er per dag 10 of minder ic-opnames per dag plaats vinden. Als het dus vanaf nu beter gaat en half januari is dit inderdaad het geval, dan komt er mogelijk een versoepeling. Maar als het nóg slechter wordt, dan komen er voor de kerst misschien nog wel strengere maatregelen.

Oproep

“Die vrijheid kunnen we met elkaar verdienen,” benadrukt Rutte. Hij komt daarom met een oproep. “Laat ons de kerstperiode goed benutten door zoveel mogelijk thuis te blijven en ons aan de regels te houden. Heb je een hoestje? Blijf thuis en laat je testen. Schroom niet om om hulp te vragen voor de boodschappen of het uitlaten van de hond.”

En natuurlijk ook de basisregels. “Was je handen stuk als je ergens binnenkomt en draag een mondkapje. Maar houd ook afstand. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we half januari wat meer ruimte krijgen.”

Voorbereiding op versoepeling

Die mogelijke versoepeling vraagt echter wel om wat voorbereiding. Zo liggen er plannen klaar voor proefprojecten in januari. Daarmee wordt gekeken wat nodig is om alles zo veilig mogelijk weer op te starten. Dat gebeurt lokaal en heel geconcentreerd. Denk aan theatervoorstellingen met wat meer publiek. Maar ook voetbalwedstrijden met meer supporters in een stadion. “Wat vraagt het van de organisatie? Hoe moeten mensen lopen? En kan er meer als er getest wordt? Wat is haalbaar en wat is verantwoord? Dat zijn dingen die we gaan uitzoeken,” aldus Rutte.

Aandacht voor elkaar

De situatie rondom het coronavirus heeft een forse impact op de samenleving. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun en herstelpakket. Over de laatste aanpassingen aan de steunmaatregelen geven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën morgen, 9 december, een nadere toelichting.

Daarnaast komt er ook een plan voor jongeren met speciale activiteiten. Hier wordt extra geld voor vrijgemaakt. Denk aan een theater- of filmavond. Er komen in samenwerking met de Krajicek Foundation wintergames in de kerstvakantie. En er wordt gekeken of het mogelijk is om het sporten in teamverband op te rekken voor spelers tot 27 jaar.

Vaccinatie volgorde

Minister De Jonge laat weten dat er een vaccinatievolgorde is opgesteld. Het gaat om een eerste indeling van wie welke vaccinatie krijgt en op welke locaties deze worden toegediend. Er wordt gestart met zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dat gebeurt echter alleen als dit eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Hiervoor worden 30 priklocaties ingericht in heel Nederland.

Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Parallel hieraan wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen met instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen het vaccin van Moderna aangeboden.

Verdeling vaccin

Het vaccin van BioNTech/Pfizer is verpakt per 975 doses en moet worden bewaard bij -75°C. Om verspilling te minimaliseren, wordt dit vaccin in de eerste fase ingezet op de circa 30 centrale priklocaties. Daarbij wordt aangesloten bij bestaande testlocaties, indien geschikt. De prikstraten zijn in januari gereed.

Het vaccin van Moderna leent zich naar verwachting beter voor kleinschalige distributie. Daarom wordt dit ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Van het Moderna-vaccin ontvangt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 volgens de laatste berichten 390.000 doses.

Wil je de volledige routekaart van het vaccineren bekijken? Check dan de website van de Rijksoverheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen