Ophokplicht voor pluimvee in Nederland ingetrokken

EDE- Minister Carola Schouten heeft met ingaan van vandaag de afscherm- en ophokplicht in heel Nederland ingetrokken. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan de pluimveesector meegedeeld.

De afgelopen weken zijn er geen besmette wilde vogels meer gevonden en lijkt zich een dalende trend in Nederland en andere lidstaten voor te doen. Minister Schouten acht het verantwoord om de ophokplicht op te heffen gezien de lagere veterinaire risico-inschatting, de dierenwelzijnsaspecten en de financiƫle situatie voor de pluimveehouders.

Een aantal maatregelen blijft ondanks het besluit tot opheffen van de ophokplicht in stand. Het is van groot belang dat alle houders passende hygiƫnemaatregelen in acht blijven nemen, omdat dit het belangrijkste middel is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. De eerder aangescherpte meldcriteria om een verdenking van AI te melden blijven ook van toepassing. Net als de maatregel om strooisel op eenden bedrijven af te dekken.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft de situatie volgen en zal wanneer de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, de deskundigengroep dierziekten opnieuw raadplegen.

 

Info Rijksoverheid

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/07/05/ophokplicht-in-nederland-ingetrokken

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen