De Bibliotheek helpt met QR-code voor coronabewijs

Foto: Bibliotheek Barneveld

Sinds afgelopen zaterdag heb je voor een bezoek aan horeca, bioscoop en theater een geldige QR-code voor de CoronaCheck nodig. Maar voor sommige mensen is het verkrijgen van zo’n code en het werken met de app nog best ingewikkeld. Daarom helpt de Bibliotheek iedereen, gratis, die er zelf niet uitkomt. Ook voor het printen van het papieren coronabewijs kan men, voor 20 cent per afdruk, in alle drie de bibliotheekvestigingen terecht.

Voor een geldige QR-code moet je ofwel gevaccineerd zijn, ofwel hersteld zijn van corona ofwel de afgelopen 24 uur negatief getest zijn. Voor ouderen is het op zich niet moeilijk om aan die voorwaarden te voldoen. Vooral omdat de vaccinatiegraad onder 65-plussers hoog is. Maar het verkrijgen van de code zelf vraagt enige technische kennis die lang niet iedere oudere paraat heeft. ‘Onze medewerkers helpen de bezoekers om de QR-code te regelen. Dat kan betekenen dat ze iemand helpen om de CoronaCheck-app te installeren en in te stellen, of dat ze de QR-code uitprinten. Maar het kan ook zijn dat we ondersteunen bij het aanvragen van een DigiD om de app te kunnen gebruiken. We begeleiden de mensen alleen hierbij terwijl ze dit zelf doen. Dus wij voeren niet de persoonlijke gegevens en wachtwoorden in. Dat is natuurlijk gevoelige informatie’, aldus een medewerker.

Spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid
In de vestigingen in Kootwijkerbroek en Voorthuizen kan men met vragen over het coronabewijs terecht tijdens de dagen dat er een vaste medewerker van de Bibliotheek aanwezig is. In Voorthuizen is dat op woensdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur. In Kootwijkerbroek op dinsdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur.
In Barneveld kan men naar het spreekuur van het IDO komen, het Informatiepunt Digitale Overheid, dat onlangs gestart is; iedere donderdag van 11.00 tot 13.00 uur. ‘Maar mocht iemand eerder hulp nodig hebben, helpen we ook op de andere doordeweekse dagen tussen 11.00 en 17.00 uur of op zaterdag, ’

Cursus ‘Digisterker, leren werken met overheidswebsites’
Omdat het soms lastig is om overheidsinformatie te vinden of overheidszaken te regelen, start binnenkort weer de computercursus Digisterker. Hierbij leert men om de juiste informatie te vinden op overheidswebsites, of bijvoorbeeld toeslagen of een DigiD aan te vragen. Voor deze cursus moet men wel al een beetje bekend zijn met de computer en met internet. De cursus is gratis. Men betaalt alleen eenmalig 15 euro voor het werkboek. Er wordt gewerkt op een laptop van de Bibliotheek.

Cursus werken met de computer
Als men nog géén computerervaring heeft, start binnenkort ook in Kootwijkerbroek, Voorthuizen en Barneveld de cursus Klik & Tik, de basis. Men leert een e-mail te sturen, documenten te maken en op te slaan en bijvoorbeeld te printen. Ook deze cursus is gratis en er wordt gewerkt met een laptop van de Bibliotheek. Het werkboek kost eenmalig 10 euro. Beide cursussen worden begeleid door kundige vrijwilligers.

Voor meer informatie over de cursus, bel (0342) 403 483 of e-mail naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen