Koersvast werken aan de toekomst

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Koersvast werken aan de toekomst van onze gemeente. “In een periode van onduidelijkheid vanuit het Rijk, hebben alle gemeenten te maken met financiële onzekerheid.

Desondanks zijn wij blij een sluitende begroting te kunnen aanbieden en tegelijkertijd onze belangrijkste ambities te kunnen waarmaken”, aldus wethouder André van de Burgwal. “De komende periode zullen we onze schouders blijven zetten om een sterke toekomst voor de gemeente te realiseren. Dit doen we samen met de samenleving en partners”. Het Barnevelds college presenteert vandaag een sluitende Programmabegroting met bijna € 148 miljoen aan uitgaven. Dynamisch, duurzaam en verbonden. Dat is waar het college van burgemeester en wethouders van Barneveld voor staat. Voor deze programmabegroting betekent dit dat de gemeente wil blijven investeren in een vitale gemeente en samenleving. In verbondenheid met de samenleving en partners.

 Wendbaar zijn en keuzes maken.

Het kabinet heeft, tijdens Prinsjesdag, grote plannen laten zien. Het extra geld dat uitgetrokken wordt voor hogere loon- en prijsontwikkeling, klimaatregelingen en de invoering van de Omgevingswet, zorgt ervoor dat gemeenten ook een hogere uitkering kunnen verwachten om deze ambities waar te maken. “Daarbij is het wel belangrijk om dit realistisch onder ogen te zien. Ten eerste komt er meer geld beschikbaar, maar er komen ook meer taken op ons af. De druk op de jeugdzorg is bijvoorbeeld groot. Daarnaast hebben we te maken met een tekort op de arbeidsmarkt en dus een druk op onze capaciteiten en is er nog geen nieuw kabinet gevormd. Dit zorgt ervoor dat we keuzes moeten maken in de uitvoering van alle plannen. De verwachting van de hogere uitkering kan later weer naar beneden worden bijgesteld. Dit zorgt ervoor dat je wendbaar moet zijn in je plannen”, aldus Wethouder van de Burgwal. “Daarbij hebben we de ambitie om onze gemeente duurzaam te laten groeien. Dit doen we niet alleen vanuit intrinsieke motivatie, maar dit is ook wat inwoners en bedrijven van ons verlangen. Onze ambities realiseren doen we samen met betrokkenen. Daarbij blijft het nodig om op de eigen financiën te letten en samen keuzes te maken”.

Blijven investeren

Het college wil blijven investeren in de samenleving. Jongeren en ouderen willen graag in de gemeente blijven wonen. Hierdoor zien we een toename in de woningbehoefte. In deze woningbehoefte willen we voorzien. De groei van het aantal inwoners betekent ook dat maatschappelijke en infrastructurele voorzieningen passend moeten meegroeien. Dit geldt voor huisvesting voor onderwijs en sport- en cultuurvoorzieningen. Daarnaast gaat er aandacht naar het bereikbaar en leefbaar houden van de kernen. Dit wil de gemeente onder andere bereiken door passende infrastructurele en recreatieve voorzieningen te realiseren en klimaatadaptieve maatregelen te treffen.

 Er zijn waar je nodig bent
Het college ambieert een dynamische, duurzame en verbonden gemeente te zijn. Een gemeente waarbij vragen uit de omgeving leidend zijn voor de manier waarop de gemeente werkt. “Dit betekent dat we ‘onze handen uit de mouwen steken’ waar we nodig zijn”, aldus wethouder André van de Burgwal. “Door in gesprek te gaan met onze omgeving weten we wat de omgeving van ons verlangt en wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Inwoners willen inspraak en zeggenschap over wat er in hun leefomgeving gebeurt”. Deze ambitie vereist een andere werkwijze en aansturing van de organisatie. De gemeente zal vaker en beter met elkaar en met inwoners, ondernemers en partners samenwerken, meedenken en oplossingen aanreiken. Deze veranderende werkwijze past niet alleen bij de verwachtingen van nu, maar ook bij toekomstige opgaven. Hierbij valt te denken aan de invoering van de Omgevingswet en de energie- en landbouwtransitie. Het “Impulsbudget Wijken en Dorpen” draagt bij aan onze ambitie om een meer verbonden gemeente te zijn.

 Woonlasten

Het college kiest ervoor de onroerendezaakbelasting (OZB) in 2022 alleen te laten stijgen voor de inflatiecorrectie van 1,5%. Hiermee komt de gemeente terug op de voorgenomen OZB-verhoging van 2% in 2022. Het college past deze 1,5% inflatiecorrectie ook toe op de tarieven van het merendeel van de leges. Van enkele leges stijgen de tarieven meer om ze kostendekkend te maken voor de gemeente. Dit was in het verleden al besloten. De afvalstoffenheffing blijft gelijk.

Nieuwe tijden

We gaan weer naar een tijd dat we elkaar weer echt kunnen ontmoeten en mensen gastvrij kunnen ontvangen. Elkaar weer vast kunnen houden, letterlijk en figuurlijk, waarbij iedere inwoner naar vermogen meedoet en mensen zich met elkaar verbonden voelen. Op naar de toekomst!

 Begrotingsbehandeling

Op 2 november om 20.00 uur bespreekt de commissie Bestuur van de gemeenteraad de programmabegroting. Deze vergadering is openbaar. Vanwege de coronabeperkingen is de raadzaal echter niet vrij toegankelijk voor publiek, behalve als u zich hebt aangemeld als deelnemer via [email protected]. Lees hierover meer op www.barneveld.nl/raad.

Op 10 november beslist de gemeenteraad over de begroting.

Beide vergaderingen kunt u live en achteraf volgen via www.barneveld.nl/live.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen