112

Brandweer zet vliegtuig in op zoek naar natuurbranden

Ter illustratie
Ter illustratie
Foto: Pixabay

REGIO – De brandweer is woensdag 7 juni begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om snel eventuele natuurbranden te ontdekken.

De brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zet zoals elk jaar vliegtuigen in, als het al langere tijd droog is in de natuur. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan. Ze zetten uit voorzorg met extra mensen en materieel uit als er een brandje wordt ontdekt.

Brandpreventie

Met gemeenten, recreatiebedrijven, natuurbeheerders en Defensie zijn afspraken gemaakt over het voorkomen en indien nodig bestrijden van branden. Zo wordt er onder andere minder brandgevoelige beplanting gebruikt en zijn er vluchtplannen gemaakt.

Op de drie noordelijke provincies na geldt nu in heel Nederland de hoogste alarmfase voor het risico op natuurbranden. In deze zogeheten fase 2 wordt recreanten gevraagd goed op te letten in de natuur. Roken wordt afgeraden. Autobezitters moeten hun voertuig niet met een hete katalysator in droog gras parkeren. Verder kan zon op glas een brandje veroorzaken. Glas moet daarom in de prullenbak worden gegooid.

Veel terreineigenaren en gemeenten verbieden open vuur, vuurkorven, wensballonnen en fakkels. Vaak wordt barbecueën op vakantieparken verboden. Kampeerders moeten een blusdeken, een tuinslang of een emmer water bij de hand houden, raadt de brandweer aan.

112 bellen

Wie iets verdachts in de natuur ziet, moet meteen 112 bellen. Als er al brand is, kunnen mensen het beste zo snel mogelijk naar een openbare weg lopen. De brandweer adviseert om haaks op een brand te vluchten, zodat de kans kleiner is om ingehaald te worden door het vuur.

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen