DONDERDAG 15 JUNI Internationale dag tegen oudermishandeling

Foto: Pixabay

Vandaag (donderdag 15 juni) is er wereldwijd aandacht voor mishandeling van ouderen. Jaarlijks gaat het in Nederland om ongeveer 170.000 meldingen. Denk hierbij aan lichamelijk geweld, diefstal, ongewenste bemoeienis met geldzaken en financiƫle uitbuiting of geestelijke mishandeling. Ook in onze gemeente komt mishandeling tegen ouderen voor.

Ouderenmishandeling is vaak onzichtbaar. Toch kunt u soms het idee of gevoel hebben dat er zaken niet kloppen. Vaak is de oudere kwetsbaar en afhankelijk van de zorg van de pleger. Het gaat bij ouderenmishandeling niet altijd om kwade wil. De zorg voor een oudere kan iemand bijvoorbeeld te veel worden. Het is dus belangrijk extra te letten op uw moeder, buurman of kennis en met uw vermoedens actie te ondernemen. Dat kan al door een praatje aan te knopen met het vermoedelijke slachtoffer of de pleger. Of neem voor advies (anoniem) contact op met Veilig Thuis, zij zijn 24/7 te bereiken via telnummer 0800 2000.

Heeft u vermoedens? 5 tips die u kunt ondernemen:

  1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, verandering in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek, of betalingsachterstanden.
  2. Praat over uw zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger.
  3. Praat met de oudere zelf.
  4. Praat met de vermoedelijke pleger.
  5. Vraag advies aan Veilig Thuis. U kunt 24/7 bellen met 0800 2000 of chatten tijdens kantooruren via www.veiligthuisgm.nl

Meer tips vindt u op www.veiligthuisgm.nl/stop-ouderenmishandeling

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen