Wisseling Gedeputeerde Staten en debat over Gelders coalitieakkoord

Foto: Gelderland/Google streetview

GELDERLAND – Wisseling Gedeputeerde Staten en debat over Gelders coalitieakkoord In de bijzondere Statenvergadering van 28 juni 2023 legt de coalitie van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP verantwoording af aan Provinciale Staten over hun plannen voor Gelderland. Dat gebeurt in een debat over het coalitieakkoord ‘Gewoon Doen’. Voorafgaand aan het debat neemt Gelderland afscheid van het huidige college van Gedeputeerde Staten, zodat het nieuwe college na het debat kan aantreden.

Afscheid van 24 jaar Gelderse bestuurservaring
De Statenvergadering start met het vertrek van het zittende college van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerden Peter van ’t Hoog (ChristenUnie), Peter Kerris (PvdA), Jan Markink (VVD) en Jan van der Meer (GroenLinks) verlaten ook daadwerkelijk het provinciale bestuur. Daarmee neemt Gelderland afscheid van in totaal 24 jaar aan provinciale bestuurservaring.

Installatie college van Gedeputeerde Staten
Na het debat over het coalitieakkoord, spreken de Staten zich uit over het aantal gedeputeerden dat nodig is om alle plannen uit te voeren. De coalitie draagt Harold Zoet (BBB), Ans Mol (BBB), Helga Witjes (VVD), Peter Drenth (CDA), Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) en Klaas Ruitenberg (SGP) voor als kandidaat-gedeputeerden. Na een serie kennismakingsgesprekken tussen de fracties en de kandidaat-gedeputeerden, houden de Staten een schriftelijke stemming over hun benoeming. Tot slot is het aan de commissaris van de Koning om het nieuwe college van Gedeputeerde Staten tijdens dezelfde Statenvergadering te installeren.

Volg de Statenvergadering
Publiek kan de Statenvergadering van woensdag 28 juni volgen vanaf de publieke tribune op de Zuidgalerij of digitaal via www.gelderland.nl/Statenlive. Via deze link zijn ook alle bijbehorende stukken te raadplegen.

Over Provinciale Staten
Provinciale Staten zijn het hoogste bestuursorgaan van provincie Gelderland. De Statenleden vertegenwoordigen de inwoners van Gelderland, bepalen in hoofdlijnen het beleid van de provincie en houden toezicht op de uitvoering ervan. De Staten hebben samen één doel: al het moois dat gebeurt in de steden en het landelijk gebied van onze provincie behouden en waar het kan onze provincie nóg mooier maken. Gewoon doen!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen