112

Schoorsteenbrand bij woning in Barneveld

Ter illustratie
Ter illustratie
Foto: Barneveld.nieuws.nl

BARNEVELD – Op donderdagavond 7 maart ’24, is rond 20.40 uur, bij een woning aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld brand ontstaan in de schoorsteen.

De brandweer is voor de schoorsteenbrand met spoed ingezet. Rond 22.00 uur was de brand onder controle. Met behulp van een hoogwerker heeft de brandweer het schoorsteenkanaal kunnen vegen met een ramoneur.

De oorzaak van de brand is waarschijnlijk roet, of creosoot in het schoorsteenkanaal. De woning is door de brandweer geventileerd. Het is niet bekend of er schade in de woning is door de brand.

Voorlichting Brandweer: Schoorsteenbrand

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buitenaf zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

Wat is een schoorsteenbrand

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlamvat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij ongeveer 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen