Nieuwbouw Ontmoetingscentrum vordert gestaag

Foto: Gemeente Barneveld

Op 21 maart was het zover. Het nieuwe gebouw voor Ontmoetingscentrum Bronveld en Stichting Hulp aan Elkaar is wind- en waterdicht. Een mooi moment om de vrijwilligers van Bronveld en stichting Hulp aan Elkaar uit te nodigen om het gebouw voor de eerste keer van binnen te bekijken.

Duurzaam en circulair

Eind 2022 is het ontwerp van het nieuwe gebouw gepresenteerd aan omwonenden en andere geïnteresseerden. Zij reageerden enthousiast op het ontwerp. Het nieuwe gebouw is duurzaam en circulair. In de voorbereiding en uitvoering zijn samen met de aannemer de ideeën voor circulair bouwen steeds verder uitgewerkt en verbeterd.

Nu duidelijk zichtbaar

Hippe termen uit het circulair bouwen zoals ‘los maakbaar bouwen’ en ‘letten op milieu impact’ zijn duidelijk zichtbaar in deze ruwbouwfase. Dit zie je terug in de toepassing van Prefab elementen, houten gevels, houten kolommen, gelamineerde spanten, houten vloeren, opvallende overstekken en veel ramen.

 Wethouder Jolanda de Heer:

“Het nieuwe gebouw is niet alleen mooi, maar ook duurzaam en energiezuinig. Alle vrijwilligers hebben een kijkje kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Het is fijn dat er zo enthousiast op het nieuwe gebouw wordt gereageerd. Ik hoop dat het nieuwe gebouw straks zorgt voor veel mooie ontmoetingen in de wijk en dat het een huiskamer is voor de wijk Oldenbarneveld.”

 Van ruwbouw naar de afbouwfase

Nu het gebouw wind- en waterdicht is, start de afbouwfase. De werkzaamheden liggen op schema. De aannemer gaat starten met de binnenwanden en de afwerking. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind mei klaar.

Bekijk het ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe gebouw en het terrein is te zien via de website www.barneveld.nl/bronveld en via onderstaande QR-code.

Wat is Circulair bouwen?

Circulair bouwen is een revolutionaire benadering van architectuur en constructie die de traditionele lineaire ‘neem, maak, gebruik, gooi weg’-cyclus vervangt door een gesloten kringloop van hergebruik en herbestemming. In plaats van materialen te zien als wegwerpproducten, worden ze gezien als waardevolle grondstoffen die keer op keer kunnen worden ingezet. Dit betekent het minimaliseren van afval, het maximaliseren van de levensduur van materialen en het bevorderen van demontage en hergebruik bij renovaties of sloop. Circulair bouwen streeft naar een veerkrachtige en duurzame gebouwde omgeving, waarbij niet alleen wordt gelet op de milieu-impact, maar ook op sociale en economische aspecten. Het resultaat is een gebouw dat niet alleen mooi en functioneel is, maar ook een positieve bijdrage levert aan het milieu en de gemeenschap.

Lokale partijen uit Barneveld en Foodvalley

Bij zowel het ontwerp voor de nieuwbouw als voor de uitvoering werd en wordt samengewerkt met lokale partijen uit de gemeente Barneveld en regio FoodValley. Zo maakte Fier architecten uit Nijkerk het nieuwe ontwerp. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Installatie adviseur Mosterdadvies uit Barneveld, Aannemer Bouwbedrijf van Driesten uit Harskamp en Installateur Hartkamp uit Barneveld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen