Koala’s gearriveerd in Nederland en nu in Ouwehands Dierenpark

Foto: Wageningen

Gisteren was een speciale dag voor Ouwehands Dierenpark. Het park verwelkomde de drie koala’s waarvoor een speciaal verblijf Koalia is gebouwd. Het zijn de enige koala’s in Nederland en ook de eerste koala’s die voet zetten op Nederlandse bodem.

Over heel de wereld worden koala’s in dierenparken gehouden om zo door het managementprogramma bij te dragen aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort.

Kwetsbaar

De koala staat op de IUCN Red list genoteerd als ‘vulnerable’ oftewel ‘kwetsbaar’. Australië heeft de soort zelf als ‘bedreigd’ aangemerkt nadat de aantallen snel achteruitgingen als gevolg van bosbranden en overstromingen in de afgelopen jaren.

Op vier april vertrok een dierverzorger vanuit Ouwehands Dierenpark naar San Diego Zoo om de koala’s op te halen. Na een paar weken meelopen met verzorgers keert zij vandaag terug met de drie koala’s die in Ouwehands Dierenpark een splinternieuw onderkomen betrekken. Het KLM-toestel landde vanochtend om 08.45 uur met deze speciale reizigers. KLM Cargo vervoerde eerder al in 2017 de reuzenpanda’s vanuit China naar Nederland met bestemming Ouwehands Dierenpark. Ook een unieke diersoort die alleen in deze dierentuin te zien is.

Gespecialiseerd vervoer

KLM Cargo is gespecialiseerd in het diervriendelijk en verantwoord vervoeren van uiteenlopende diersoorten en heeft daar gespecialiseerde medewerkers voor in dienst met de nodige kennis en kunde om de dieren zo goed mogelijk te begeleiden op hun reis. KLM heeft als een van de weinige luchtvaartmaatschappijen een eigen dierenhotel op Schiphol. Het is helemaal ingericht op het verzorgen van dieren voor, tijdens en na de reis. In een afgeschermde omgeving zorgen speciaal opgeleide dierenstewards dat de dieren zo comfortabel en veilig mogelijk reizen. De dieren zijn bij aankomst door KLM Cargo uit het ruim van het vliegtuig gehaald en vervoerd naar het KLM Dierenhotel. Hier werden de dieren ingeklaard en vond er een gezondheidscheck plaats. De weg was hierna vrij voor het laatste stukje van de reis, van Amsterdam naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Koalia geopend op 25 april

De dieren gaan nu even bijkomen van de reis en aan de nieuwe omgeving en zorg wennen. Op 25 april 2024 wordt Koalia geopend en vanaf dat moment zijn de koala’s te zien voor bezoekers van Ouwehands Dierenpark.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen