Bouwbedrijf uit Barneveld krijgt boete voor dood door schuld werknemer

19 sep , 11:11 Nieuws
justitie jpg
BARNEVELD - ARNHEM - Een bouwbedrijf in Barneveld heeft een geldboete van 75.000 euro, waarvan 30.000 voorwaardelijk gekregen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor een ongeluk op een bouwplaats waarbij iemand is overleden.
Op 8 december 2020 viel een 39-jarige man uit Deventer uit een aangepaste hoogwerker op een bouwplaats. Dat gebeurde aan Het Glacis in Zutphen. Het ging mis tijdens het afleveren van een keuken op de vierde verdieping van een nieuw appartementencomplex.
De hoogwerker was door het bedrijf, zonder overleg met de fabrikant en in strijd met de gebruikershandleiding, aangepast. De vloer van de werkbak die aan de hoogwerker vast zit, was vergroot met extra vloerplaten die niet goed vastzaten.
Dood door schuld
Toen de medewerker in de werkbak stapte, klapten de extra vloerplaten in. Het slachtoffer maakte daardoor een val van dertien meter hoogte en kwam daarbij om het leven.
Volgens de rechter heeft het bedrijf zijn werknemers niet goed genoeg gewaarschuwd voor de gevaren van de aangepaste werkbak, geen goede veiligheidsinstructies gegeven en daar ook niet op gecontroleerd. De man was toen hij de werkbak in stapte ook niet aangelijnd.
Het bedrijf krijgt van het gerechtshof een boete van 75.000 euro, waarvan 30.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De veroordeling is voor dood door schuld en het overtreden van de Arbowet.