Op 7 november ontvingen Natalie Burgers (ministerie VRO) en
Marieke Mossink (ministerie LVVN) uit handen van René Verhulst, voorzitter
Regio Foodvalley, het tijdschrift ‘De Proeftuin’.
De verhalen in het
tijdschrift laten zien wat de Regio Deal Foodvalley concreet voor de regio
heeft opgeleverd. De overhandiging vond plaats tijdens het feestelijke Regio
Deal Foodvalley Event in de Mauritskazerne in Ede.
Boer aan het Roer
De verandering naar een duurzaam en gezond voedselsysteem stond vier jaar lang
centraal in de Regio Deal tussen Rijk en Regio Foodvalley. In die verandering
zijn bijvoorbeeld stappen gezet in het meten en reduceren van stikstofuitstoot.
Vanuit verschillende kanten wordt geïnteresseerd gekeken naar de manier van
meten met de Boer aan het Roer, die in regio Foodvalley is opgezet. Ondanks de
druk op de landbouwsector is het de partners van de Regio Deal Foodvalley
gelukt om samen te blijven werken aan mogelijke oplossingen.
Gezond en vitaal
Ook de experimenten om inwoners gezond en vitaal te houden door ze te
ondersteunen met het maken van gezonde keuzes en de omgeving waarin ze hun
voedsel kiezen gezonder te maken gooien hoge ogen. Om in de toekomst aan de
toenemende zorgvraag en de vraag op de arbeidsmarkt te kunnen voldoen is
investeren in preventie noodzakelijk is de boodschap vanuit de Regio Deal
Foodvalley.
De sprong vooruit
Dagvoorzitter Marlies Claasen leidde de boeiende gesprekken met prominenten van
het Rijk en de regio, waaronder ministeries en universiteiten. De drie
stuurgroepleden van de Regio Deal Foodvalley – voorzitter Verhulst en
gedeputeerden Peter Drenth (Gelderland) en Mirjam Sterk (Utrecht) – prezen de
vooruitgang die in vier jaar is geboekt. Sterk benadrukte de samenwerking met
agrariërs aan duurzame landbouw: “Met de Proeftuin Boer aan het Roer zijn mooie
stappen gemaakt in bodembeheer en terugdringen van stikstofuitstoot.” Drenth
ziet dat de fondsen uit de Regiodeal de innovatiekracht versterken: “Dankzij
extra apparaten en faciliteiten en bijbehorende ondersteuning is de regio nog
meer aanjager van innovatie in agrifood.”
Toekomst
Voorzitter van Regio Foodvalley en van de stuurgroep van Regio Deal Foodvalley,
René Verhulst, is er vooral trots op wat er in vier jaar tijd is bereikt. “Ik
ben trots op de resultaten in het toekomstbestendig maken van landbouw,
gezonder maken van inwoners en de ondersteuning van foodbedrijven in innovatie.
En zeker ook in het vertrouwen dat tussen de partners is gegroeid.” Dat de
samenwerking goed bevallen is blijkt ook uit het feit dat op 31 oktober
een
nieuwe Regio Deal Foodvalley aanvraag is ingediend bij
het Rijk.
Over
Regio Deal Foodvalley
De Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en regio om de
transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem te versnellen. In het
vierjarige programma hebben overheden, kennisinstellingen en ondernemers
krachten gebundeld om hun impact te vergroten. Samen werken ze aan
Toekomstbestendige landbouw, Gezonde voeding voor iedereen en het versterken
van de Kennis en innovatiekracht in de regio.