Zoektocht naar nieuwe Gelderse commissaris van de Koning gestart

15 okt , 11:14 Nieuws
rik loeters overhandigt profielschets aan minister van bzk
Provincie Gelderland
Rik Loeters overhandigt profielschets aan minister van BZK
Zoektocht naar nieuwe Gelderse commissaris van de Koning gestart
Provinciale Staten van Gelderland hebben tijdens een bijzondere Statenvergadering op maandag 14 oktober de profielschets voor de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning vastgesteld. Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijsrelaties (BZK), nam de profielschets in ontvangst. De minister stelt de vacature op dinsdag 15 oktober open.
Bijzondere commissaris voor een bijzondere provincie“Het is onze taak om een nieuw boegbeeld voor de provincie Gelderland te zoeken”, aldus Judith Uitermark, minister van BZK. “De uitgebreide profielschets die Provinciale Staten hebben opgesteld, gaat daar zeker bij helpen. De provincie zoekt een bijzondere commissaris voor een bijzondere provincie. Iemand die zich verbonden voelt met Gelderland, een commissaris die open en toegankelijk is voor alle Gelderse inwoners, bedrijven en instellingen. Niet in de laatste plaats moet de commissaris ook een ervaren en empathische leider zijn die bijdraagt aan rust en stabiliteit na een woelige periode. Daarmee gaan we aan de slag! Ik zal er ook op letten dat de nieuwe commissaris de taken die deze namens het Rijk heeft, goed kan uitvoeren. Denk daarbij aan benoemingsprocedures en de bemiddeling bij verstoorde bestuurlijke verhoudingen. Ik doe een uitnodiging aan iedereen die interesse heeft en van mening is een goede commissaris van de Koning in Gelderland te kunnen zijn, om te reageren.”
Benaderbare verbinderIn de profielschets staan de eisen die Provinciale Staten stellen aan de nieuwe commissaris van de Koning. Daisy Vliegenthart-Goedhart, plaatsvervangend voorzitter, zegt daarover: “De verscheidenheid van onze provincie brengt veel verschillende uitdagingen met zich mee. We staan in Gelderland dan ook voor lastige keuzes. Daar past een stevige, toegankelijke en verbindende commissaris bij. Iemand die met energie en enthousiasme invulling geeft aan sterke provinciale democratie.”
VertrouwenscommissieOok de vertrouwenscommissie is ingesteld. Die commissie voert sollicitatiegesprekken met kandidaten, brengt verslag uit aan Provinciale Staten en geeft advies over welke 2 kandidaten zij het meest geschikt vindt. De commissie bestaat uit 14 Statenleden. Gedeputeerde Ans Mol-van de Camp is als adviseur toegevoegd aan de commissie.
Voordracht in voorjaar 2025Het is uiteindelijk aan Provinciale Staten om een aanbeveling vast te stellen en naar de minister van BZK te sturen. De nieuwe commissaris van de Koning wordt vervolgens op voordracht van de minister benoemd bij Koninklijk Besluit, voor een periode van 6 jaar. Naar verwachting start de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning in maart/april 2025. Tot die tijd neemt Henri Lenferink het ambt waar.