Erkenning voor programma voor opvoedondersteuning Home-Start

Foto: Home Start

Home-Start is door de Erkenningscommissie Interventies opnieuw erkend als effectief programma voor opvoedondersteuning aan ouders met kinderen tot en met zes jaar. In Barneveld wordt Home-Start aangeboden door het CJG dat zich met deze nieuwe erkenning extra gemotiveerd voelt om steun te geven aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Het programma van Home-Start Barneveld richt zich op ouders van kinderen van 0 tot 17 jaar en vanaf 28 weken zwangerschap.

De erkenning door de landelijke, onafhankelijke erkenningscommissie betekent dat Home-Start is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Deze databank biedt informatie aan gemeenten en organisaties in de zorg voor jeugd die een goed programma zoeken voor vragen en problemen die spelen bij jeugd en gezinnen.

Vrijwilligers
Home-Start heeft hiermee opnieuw de bevestiging gekregen voor de werkwijze met vrijwilligers die ouders wekelijks ondersteunen bij hun alledaagse opvoedvragen. Met de vrijwilliger is het netwerk van ouders tijdelijk uitgebreid. De vrijwilliger stimuleert het leggen en versterken van contacten met anderen en leert ouders gebruik te maken van voorzieningen in de wijk. Eerdere en voorlopige erkenningen zijn hiermee formeel bekrachtigd.

Naast de nationale erkenning door de onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies kreeg HomeStart in 2014 al internationale erkenning als best practice door het “European Platform for Investing
in Children” (EPIC), een initiatief van de Europese Unie. Hun beoordeling luidde toentertijd dat het programma van Home-Start goed overdraagbaar, toepasbaar en effectief op lange termijn is.

25 jaar vrijwilligerswerk Home-Start
Vrijwilligers van Home-Start geven – nu al 25 jaar – ouders een steuntje in de rug bij alledaagse vragen over het opvoeden van hun opgroeiende kinderen. Het programma Home-Start wordt wereldwijd in meer dan twintig landen toegepast. Home-Start Nederland is actief in meer dan 150 Nederlandse gemeentes, waaronder Barneveld. In de afgelopen 25 jaar heeft Home-Start in Nederland 40.000 ouders met meer dan 85.000 kinderen ondersteund.

Home-Start vormt een belangrijke schakel in de participatiesamenleving, omdat blijkt dat ouders hun gezin weer ‘op de rit’ krijgen, de alledaagse opvoedvragen weer aan kunnen en voorkomen wordt dat kleine vragen grote problemen worden.

Enthousiast geworden?
Door de toenemende vraag naar Home-Start wil het CJG Barneveld het vrijwilligersteam uitbreiden. Als vrijwilliger van Home-Start/CJG ontvang je begeleiding van de Home-Start coördinator en zijn er regelmatig terugkommomenten in een leuk team met enthousiaste vrijwilligers. Het is de bedoeling dat in september/oktober een nieuwe groep van start gaat.
Enthousiast geworden? Of heb je nog vragen of het wel bij je past? Neem voor meer informatie contact op met de coördinator Ina van der Giessen, [email protected] of 06-23411081.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen