112

Brandweer blust schoorsteenbrand in Lunteren

LUNTEREN - Woensdagmiddag 17 januari omstreeks 13.20 uur.
LUNTEREN - Woensdagmiddag 17 januari omstreeks 13.20 uur.
Foto: ASMedia

LUNTEREN – Woensdagmiddag 17 januari 2024, omstreeks 13.20 uur, is brand ontstaan in de schoorsteen van een woning aan de Edeseweg in Lunteren.

De brandweer van Lunteren is met hoge spoed ingezet. Ook de hoogwerker vanuit Ede is ingezet voor de brand.

Brandweermannen zijn omhooggegaan met de hoogwerker en hebben met de ramoneur, een speciaal stuk gereedschap, de schoorsteen geveegd. De smeulende resten zijn door de brandweer naar buiten gebracht. De brand was snel onder controle.

Ramen en deuren zijn opengezet om de woning te ventileren. Niemand raakte gewond.

Voorlichting Brandweer

Schoorsteenbrand

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buitenaf zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

Wat is een schoorsteenbrand

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij ongeveer 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen