Kunstproject eert veteranen en hun missieverhalen

Foto: Helmen vol Verhalen

22 veteranen en 22 kunstenaars vertellen in het landelijke project Helmen vol Verhalen samen het verhaal van de Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen en hun familie. De fototentoonstelling die hierbij hoort, is tot en met woensdag 24 januari te zien in het Huis der Provincie in Arnhem.

Aandacht en zorg voor veteranen

In 2024 herdenken we 80 jaar vrijheid in ons land. Provincie Gelderland ondersteunt en financiert initiatiefnemers die een bijdrage willen leveren aan het herdenken en het vieren van 80 jaar vrijheid. Gedeputeerde Peter Drenth: “We staan aan de vooravond van de herdenking van 80 jaar vrijheid. Ik vind het belangrijk dat we bij deze herdenkingen ook stilstaan bij onze jonge veteranen, de mensen die uitgezonden worden op vredesmissies. En zich inzetten voor onze vrijheid, want dat is geen vanzelfsprekendheid. Dit project draagt bij aan het vergroten van het begrip, aandacht en zorg voor onze ‘jonge’ veteranen”.

Boek ‘Helmen vol Verhalen’

Helmen Vol Verhalen is een landelijk project dat veteranen en kunstenaars samenbrengt om de persoonlijke missieverhalen van veteranen te vertalen naar kunstwerken. De ‘helm’ staat symbool voor het militaire beroep. Van het project is nu ook boek gemaakt, genaamd “Helmen Vol Verhalen”. Het boek bevat de verhalen van veteranen, en ook het verhaal van de kunstenaar achter het werk. Het geeft inzicht in het leven van veteranen, hun ervaringen op missie, en de impact daarvan op henzelf en hun thuisfront.

Scholen

De provincie hecht er waarde aan dat veteranen hun verhalen delen en hun bijdrage aan diverse VN-vredesmissies kunnen overbrengen, met name aan de jongere generaties. Daarom is er een educatief programma ontwikkeld voor leerlingen, zodat scholen tijdens de tentoonstelling een rondleiding kunnen krijgen van een van de projectvrijwilligers.

Amy van Son

Amy van Son, een voormalig marinevrouw en veteraan, is de drijvende kracht achter het project Helmen Vol Verhalen. Ze benadrukt het belang van de rol van veteranen en het thuisfront in de hedendaagse maatschappij. “Om weer meer begrip en erkenning voor veteranen te krijgen, moeten burgers weten wat het betekent om naar een oorlog gestuurd te worden. Maar veel veteranen vinden het soms moeilijk hun ervaringen onder woorden te brengen. Daarom laten we veteranen hun verhaal vertellen aan een kunstenaar. De kunstenaar vertaalt dat verhaal naar een kunstwerk. Het kunstwerk is de brug van verbinding naar de samenleving. Het proces wat deze twee professionals ieder op hun gebied doorlopen is helend.”

Bezoek

De foto expositie is tot stand gekomen door een bijdrage van provincie Gelderland. De expositie is tijdens kantooruren t/m woensdag 24 januari 2024 in de ontvangsthal van het Huis der Provincie aan de Markt 11 in Arnhem, te bezoeken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen