Royal HaskoningDHV start onderzoek naar toegepast zand

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Royal HaskoningDHV is gestart met het onderzoek naar het toegepaste zand in Barneveld en in Voorthuizen

Het onderzoek, dat in samenspraak met een bewonersgroep wordt opgezet, moet in ieder geval antwoord geven op de vraag waar het zand vandaan is gekomen, waar het is toegepast en wat de kwaliteit van het zand is (zitten de stoffen die in verschillende rapporten worden genoemd, nog steeds in het zand en in welke hoeveelheid).

Het eerste deel van het onderzoek (waar kwam het zand vandaan en waar is het toegepast) is al van start gegaan (om geen onnodige vertraging op te lopen) en wordt naar verwachting volgende week afgerond. Van 2 tot en met 18 januari 2019 worden monsters genomen. De gemeente Barneveld en Royal HaskoningDHV verwachten dat de resultaten van deze bemonstering uiterlijk begin februari beschikbaar zijn.

Achterveld

Gisteren maakte de gemeente Leusden bekend dat bij een wooncomplex in Achterveld onderzoek is gedaan naar de kwaliteit van het zand. “De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de stoffen waarvan gedacht werd dat ze in het zand aanwezig zouden zijn, onder andere styreen, slechts in zeer geringe mate zijn aangetroffen. De waarden zijn vergelijkbaar met de grond in andere woonwijken in de gemeente.” Het onderzoek in Barneveld is omvangrijker dan in Achterveld, omdat de gemeente eerst alle locaties in beeld moet brengen waar het zand is toegepast.

Arcadis

De gemeente Barneveld heeft naast Royal HaskoningDHV ook de firma Arcadis gevraagd onderzoek te doen. Arcadis controleert samen met de bewoners of het onderzoek van Royal HaskoningDHV op de juiste manier gebeurt.

Bewoners

De gemeente Barneveld spant zich ervoor in bewoners zo snel mogelijk, maar wel op een zorgvuldige manier, zekerheid te geven over de kwaliteit van de grond waarop zij wonen.

Gemeente Barneveld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen