College kiest voor groeimodel naar zelfstandige exploitatie voor het nieuwe dorpshuis in Garderen

Foto: Gemeente Barneveld

Garderen werkt aan programmaraad voor nieuwe dorpshuis De Wardborg

Er heeft zorgvuldig onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden voor de exploitatie van het nieuwe dorpshuis De Wardborg in Garderen. In dit onderzoek is veel overleg geweest en samengewerkt met de inwoners in Garderen. Op basis van dit onderzoek heeft het college van burgemeester en wethouders besloten te kiezen voor een groeimodel voor de exploitatie van de Wardborg. Dit houdt in dat de inwoners de komende drie jaar mogelijkheden krijgen voor meer zelfstandigheid in het beheer van De Wardborg. De intentie is dat uiteindelijk de inwoners van Garderen het dorpshuis voor een groot deel zelf exploiteren. Tot die tijd wordt het dorpshuis beheerd door een derde exploitant en gaat een programmaraad bestaande uit inwoners aan de slag voor de programmering van het dorpshuis.

Hoe gaat het beheer van dorpshuis De Wardborg er uitzien?

Het is de verwachting dat in april 2020 de deuren van het nieuwe dorpshuis en de sportzaal open gaan voor gebruik. Het moet een gezellig en levendig dorpshuis worden voor en door inwoners uit Garderen. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om dit mogelijk te maken. De exploitatie van het dorpshuis is één van de punten waarover nog een besluit genomen moest worden. De gemeente vindt het belangrijk om de keuze voor de exploitatie in overleg met de inwoners van Garderen te maken. Adviseur O. Haanschoten uit Garderen werd daarom gevraagd om dit samen met de inwoners van Garderen uit te werken. Met elkaar zijn de mogelijkheden onderzocht en is een (voorlopige) keuze gemaakt. Door de inwoners is de wens uitgesproken dat de gemeenschap zelf op termijn de exploitatie van het dorpshuis wil doen, maar dat er meer tijd nodig is om hier naar toe te groeien en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Wel is het nu haalbaar om een programmaraad bestaande uit inwoners van Garderen samen te stellen die de programmering van het dorpshuis gaat verzorgen. Het beheer van de sportzaal en het facilitair beheer van het dorpshuisgedeelte met onder andere schoonmaak, administratie, verhuur ruimten, zaalhuurafspraken en (sleutel)beheer wordt uitbesteed. De gemeente gaat met Optisport hierover overleggen. Het technisch beheer en het groot onderhoud blijft in handen van de gemeente.

Uitgroeien tot een echte ontmoetingsplek voor Garderen

Wethouder Didi Dorrestijn-Taal is blij met het enthousiasme en de inzet uit Garderen: “ik ben erg blij dat enkele inwoners samen een programmaraad willen vormen die verenigingen en organisaties gaan stimuleren verschillende activiteiten te organiseren in het dorpshuis en de sportzaal. Het succes van het

dorpshuis staat of valt met deze inbreng vanuit  Garderen. Ik zie de betrokkenheid groeien. Zoveel mensen die een steentje willen bijdragen in de invulling, dat maakt het dorpshuis ook een echte ontmoetingsplek voor jong en oud!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden