Scherpenzeel zou beter af zijn met een fusie met Barneveld

Commissaris van de Koning J.Berends
Foto: PrtSc Gemeente Barneveld

Scherpenzeel zou beter af zijn met een fusie met Barneveld volgens de provincie Gelderland. De provincie ziet meer voordelen voor het dorp bij een fusie met Barneveld, dan dat het zelfstandig door zou gaan. Dat kwam donderdagavond naar voren in het gesprek van de provincie Gelderland en de gemeente Barneveld en Scherpenzeel in het gemeentehuis in Barneveld

In Scherpenzeel wordt verdeeld gereageerd op de plannen. In Barneveld zijn er vooral veel vragen over het proces. Als de plannen doorgaan moet de heringedeelde gemeente op 1 januari 2023 een feit zijn. Het college en de meerderheid van de raad van Scherpenzeel, 8 leden, zijn tegen herindeling. Een minderheid van 5 raadsleden is het volledig eens met de provincie.

Commissaris van de Koning John Berends geeft aan dat het tijdpad helder is, met als deadline de volgende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Tempo, zorgvuldigheid en draagvlak, dat zijn de drie belangrijke aspecten in dit traject.’

Er wacht nu nog een lange procedure. Daarin moet de gemeenteraad van Scherpenzeel in juli de kadernota vaststellen, en volgt er een onderzoek naar het draagvlak bij de bevolking. Ook overlegt de provincie Gelderland nog met de minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren.

Het voorstel moet daarna nog door de Tweede en Eerste Kamer. Ook komen er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Als alles rond is moet de heringedeelde gemeente op 1 januari 2023 een feit zijn.

Bron: Omroep Gelderland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden