Gemeente Barneveld communiceert Direct Duidelijk.

Wethouder André van de Burgwal
Wethouder André van de Burgwal
Foto: Gemeente Barneveld

Wethouder André van de Burgwal heeft namens de gemeente Barneveld de landelijke Direct Duidelijk Deal ondertekend. De gemeente spreekt hiermee af dat alle medewerkers direct duidelijk gaan communiceren en dat ze concrete plannen maakt om dit voor elkaar te krijgen.

Wat is direct duidelijk communiceren?
Direct duidelijk communiceren betekent: je lezer of luisteraar altijd als uitgangspunt nemen, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal die je gebruikt begrijpelijk is. Met behulp van schrijftips, een checklist, training en goede voorbeelden uit de praktijk kan iedereen zijn communicatie verbeteren.

Waarom moet de overheid direct duidelijk communiceren?
Om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving, moet iedereen kunnen begrijpen wat de overheid schrijft of zegt. Zo weet iedereen wat zijn rechten en plichten zijn. Bovendien zorgt duidelijke communicatie ervoor dat mensen vertrouwen hebben in de overheid en dat overheidsorganisaties minder tijd en geld hoeven te besteden aan het beantwoorden van vragen die onduidelijke communicatie oproept.

Campagne Direct Duidelijk
De landelijke campagne Direct Duidelijk ondersteunt overheidsorganisaties bij het verbeteren van hun communicatie. Op de campagnewebsite staan tips en voorbeelden en er worden netwerkbijeenkomsten georganiseerd om ideeën uit te wisselen en samenwerking tussen organisaties te stimuleren. De Direct Duidelijkdeal is een extra stimulans om als organisatie met duidelijke communicatie aan de slag te gaan. Het doel van de campagne is dat zoveel mogelijk organisaties de deal ondertekenen, zodat de hele overheid duidelijker gaat communiceren. De campagne Direct Duidelijk is een initiatief van de Stuurgroep van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken de Taalunie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nauw samen met meer dan zeventig andere organisaties uit Nederland en België om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen