Vijfde gemeentelijke opvanglocatie Oekraïners in Barneveld gerealiseerd

Burgemeester Jan Luteijn
Burgemeester Jan Luteijn
Foto: Barneveld.nieuws.nl

BARNEVELD – Vanaf half oktober vangt de gemeente Barneveld 30 Oekraïense vluchtelingen op aan de Gasthuisstraat 12a—20 in Barneveld. In deze vijfde gemeentelijke opvangplek worden Oekraïense vluchtelingen tijdelijk gehuisvest, die tot nu toe bij particulieren verbleven. De opvang is in eerste instantie tot en met maart 2023. Een verlenging is mogelijk, afhankelijk van de situatie in Oekraïne. De Stichting Gasthuis Westerveld heeft de gemeente het pand voor maximaal anderhalf jaar te huur aangeboden. In totaal komt daarmee het aantal Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties op circa 285 personen.

Tot begin oktober woonden er cliënten van De Rozelaar in het pand aan de Gasthuisstraat 12a-20. Zij zijn naar een nieuwbouwcomplex aan de Amersfoortsestraat verhuisd. Het gebouw telt 14 hoofdkamers, twee woonkamers/keukens, een aantal badkamers en toiletten evenals een gezamenlijke binnentuin en bergingen. Onderdeel van het gebouw zijn ook vier zelfstandige appartementen, bedoeld voor 1-2-persoons huishoudens. In het gebouw kunnen ongeveer 30 personen worden opgevangen.

Veilige haven

Burgemeester Jan Luteijn:” De oorlog in Oekraine is helaas nog volop aan de gang. De tijd voor wederopbouw is nog niet in zicht. De gemeente Barneveld voelt de maatschappelijke plicht om de Oekraïners die vanwege de oorlog met Rusland naar Nederland vluchten, op te vangen. Verschillende inwoners uit onze gemeente doen dat als particulier ook. Nu de opvang toch langer gaat duren, heeft een aantal van deze particulieren aangegeven de opvang niet meer te kunnen voortzetten. De Oekraïense vluchtelingen van deze adressen krijgen een nieuwe plek aan de Gasthuisstraat. We zijn dankbaar dat de particulieren de afgelopen maanden een veilige haven voor de vluchtelingen konden zijn. “

Nieuwe bewoners gemeentelijke opvang

Het gaat om kleine Oekraïense gezinnen, die uit 2 tot 4 personen bestaan. De gezinnen bestaan vaak uit (een) ouder(s) met kind(eren). In sommige gevallen is er ook een opa en/of oma bij. De kinderen vanaf 4 jaar gaan naar school. En een deel van de Oekraïense vluchtelingen heeft in de gemeente Barneveld tijdelijk werk gevonden.

Wanneer?

De woningen worden op dit moment ingericht, zodat ze gemeubileerd aangeboden kunnen worden. De komende tijd zullen de nieuwe bewoners gefaseerd aan de Gasthuisstraat gaan wonen. De verwachting is, dat de Oekraïners eind oktober allemaal hun intrek in hun nieuwe tijdelijke huis hebben genomen.

Locatiemanager

De locatiemanager van de andere vier gemeentelijke opvanglocaties zal ook bij deze gezinnen regelmatig langskomen om hen te ondersteunen waar dat nodig is. Hij kan ook eventuele vragen van omwonenden beantwoorden. Dave Frederiksz is bereikbaar op [email protected] .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen