Waterberging Harselaar West-West officieel geopend

Foto: Gemeente Barneveld

Op de foto: Wethouder Bennie Wijnne (links) en Erik den Hertog (rechts).

BARNEVELD – Op dinsdag 27 juni opende wethouder Bennie Wijnne samen met Erik den Hertog van Waterschap Vallei en Veluwe de waterberging nabij Harselaar West-West. De waterberging is aangelegd tussen de Nijkerkerweg en de A30 en kan 2480 m³ regenwater opvangen en bergen, voordat het vertraagd de Esvelderbeek instroomt. Bij hevige regenbuien voorkomen we hiermee wateroverlast in het benedenstroomse gedeelte van de beek richting Leusden.

Aanleg

De waterberging is in het najaar van 2022 aangelegd en in het voorjaar van 2023 aangeplant. Het afgelopen voorjaar is gekeken of de waterberging goed werkt. Het systeem functioneert goed en het gebied ontwikkelt zich qua flora en fauna. Met het onthullen van het informatiepaneel is dit nieuwe stukje natuur nu officieel geopend.

Nieuwe natuur

Het gebied rondom de waterberging is opnieuw ingericht, waarbij een gedeelte van het terrein is aangeplant met inheems bosplantsoen. Er zijn nieuwe diersoorten aangetroffen in het gebied, zoals weidevogels, amfibieën en waterdieren. In het ontwerp is ook specifiek rekening gehouden met de habitat van bepaalde diersoorten zoals de kamsalamander.

Wethouder Bennie Wijnne: “Het is fijn dat de waterberging is gerealiseerd. Hoewel inwoners en bedrijven in de omgeving in principe niets merken van de waterberging, is het enorm belangrijk dat de waterberging er ligt. Enerzijds wordt wateroverlast voorkomen en anderzijds wordt verdroging tegengegaan door regenwater langer vast te houden. Daarnaast ben ik blij dat het gebied meteen opnieuw is ingericht. Zo is er een extra stukje natuur gemaakt tussen alle bedrijvigheid op de Harselaar en de grens met de bebouwde kom van Barneveld.”

Toegankelijk

Het gebied rond de waterberging is toegankelijk voor bezoekers die bijvoorbeeld even willen uitrusten van een fiets- of wandeltocht. Er is ook een picknickbank aanwezig, die is gemaakt door medewerkers van Ons Bedrijf met vrijgekomen hout uit het Johannabos in Voorthuizen. Er liggen ook ideeën om het gebied wellicht in de toekomst op te laten nemen in één van de nabije klompenpaden of het rondje Barneveld. Vanuit dat idee is er een voetgangersbrug aangelegd over de beek.

Financiering

De waterberging is mede tot stand gekomen door een financiering van Waterschap Vallei en Veluwe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen