Verkiezingen Europees Parlement op donderdag 6 juni 2024

Foto: Stock foto

Van 6 tot en met 9 juni 2024 worden zo’n 373 miljoen Europeanen opgeroepen om de 720 leden van het volgende Europees Parlement te kiezen. In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op donderdag 6 juni 2024. In de gemeente Barneveld kan die dag gestemd worden bij een van de 37 stembureaus. De uitgebrachte stemmen worden de volgende dag centraal geteld.

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden eens in de 5 jaar gehouden. Inwoners die mogen stemmen, krijgen begin mei een stempas per post. Burgemeester Jacco van der Tak wil dat zoveel mogelijk inwoners op 6 juni hun stem laten horen. “Europa dat zijn wij. De besluiten die op Europees niveau worden genomen raken ons leven. Door te stemmen beslissen we mee over de richting die Europa zal inslaan.”

Stembureaus

Op donderdag 6 juni kan van 7.30 tot 21.00 uur op 37 plekken worden gestemd in de gemeente Barneveld. Deze stembureaulocaties zijn vastgesteld door het college. Er wordt ook een mobiel stembureau ingezet.

Centraal stemmen tellen

De gemeente Barneveld kiest net als de vorige verkiezing voor het centraal tellen van de stembiljetten. Op de verkiezingsavond worden alleen de uitgebrachte stemmen per partij geteld. Op vrijdag 7 juni (de dag na de verkiezingen) worden de stemmen centraal geteld in de Veluwehal. Deze telling is openbaar en toegankelijk voor belangstellenden.

Bekendmaken van de uitslag

Als alle stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten, mogen gemeenten pas de (voorlopige) uitslag bekendmaken. Zo worden de verkiezingen in andere EU-landen niet beïnvloed. De laatste stembussen sluiten bijvoorbeeld in Italië op zondagavond 9 juni om 23.00 uur. De openbare zitting van het gemeentelijk stembureau (GSB) zal gezien dit late tijdstip op maandagochtend 10 juni worden hervat om de uitslag officieel vast te stellen.

Meer informatie over de Verkiezingen van het Europees Parlement is te vinden op www.barneveld.nl/verkiezingen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen