Herdenken en vieren van de bevrijding van Barneveld op 17 april

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Barneveld is op 17 april 1945 bevrijd. Deze belangrijke dag verdient het om te herdenken en te vieren.

Herdenken bij ‘De Plantage’

Op 17 april 1945 kwam er een einde aan de bezetting van Barneveld. Geallieerden kwamen vanuit Otterlo/Harskamp onze dorpen bevrijden. Er is op 16 april nog flink gevochten in Voorthuizen. De oorlog heeft ook in (de gemeente) Barneveld zijn tol geëist en levens gekost.

De indrukwekkende verhalen van de oorlog verdienen het om doorverteld te worden van generatie op generatie.
Daarom herdenkt burgemeester Van der Tak met de leerlingen van groep 5 t/m 8 van de Prins Willem-Alexander School en het Integraal Kindcentrum Juliana woensdagochtend bij ‘de Plantage’.
Er is een officiële ceremonie met een toespraak van de burgemeester en een mooi gedicht van een leerling. Daarna worden het 1e en het 6e couplet van het Wilhelmus gezongen en leggen de leerlingen een witte roos bij het monument.
Burgemeester Van der Tak: “Belangrijk om stil te staan bij de bevrijding van Barneveld. Dat we in vrijheid leven, betekent niet dat vrijheid vanzelfsprekend is. Belangrijk om samen te realiseren welke waarde onze vrijheid heeft.”

Vieren in Barneveld
Naast herdenken is het in dankbaarheid vieren van onze vrijheid belangrijk. Om 19.30 uur is er ’s avonds bij de muziektent het Bevrijdingsconcert Barneveld. Dit concert, dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd door het bestuur van de muziektent, wordt geopend door burgemeester Van der Tak. Het concert is gratis en elke Barnevelder is van harte welkom.

Herdenken en vieren in de maand mei

In de komende maand volgen nog meer momenten van herdenken en vieren.
Op 4 en 5 organiseert Stichting 4 en 5 mei Barneveld de jaarlijkse herdenking en viering. Meer informatie is te vinden op www.4en5meibarneveld.nl.

En op 9 mei wordt in Voorthuizen stil gestaan bij de gesneuvelden van het 1e Regiment Huzaren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen