Doelmatigheidsonderzoek naar de afvalinzameling afgerond

Foto: Gemeente Barneveld

BARNEVELD – Het bureau IPR Normag heeft onlangs een uitgebreid doelmatigheidsonderzoek uitgevoerd naar de afvalinzameling in de gemeente Barneveld. Het onderzoek richtte zich op het evalueren van de doelmatigheid en doeltreffendheid van het huidige beleid, en geeft inzicht in de dienstverlening van de gemeentelijke inzameldienst.

Conclusies van het onderzoek

Uit het onderzoek komt dat de uitvoering van het afvalbeheer als eigen dienst kosten-efficiënt gebeurt. Daarbij is de service die wordt verleend op de afvalinzameling hoog. De gemeente is trots en dankbaar voor dit goede werk dat onze organisatie levert. Er is geen aanleiding om bijvoorbeeld andere opties te overwegen, zoals uitbesteding van de inzameling. Wel heeft het college van B&W aangegeven dat er voldoende aanbevelingen in het rapport staan die opgevolgd kunnen worden.
Het rapport en de bestuurlijke reactie zijn ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden.

Aanbevelingen voor verbeteringen

Hoewel de VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstelling van het terugdringen van restafval niet gehaald is, scoort de gemeente gemiddeld ten opzichte van andere gemeenten. De doelstelling was om terug te gaan naar 70 kg restafval per inwoner per jaar. In 2023 was dit 115 kilo restafval per inwoner per jaar.
Wel is er, hoewel beperkt, nog steeds een daling van de hoeveelheid restafval zichtbaar. Binnen het huidige beleid kunnen verschillende verbeteringen worden doorgevoerd om de scheiding te optimaliseren en de hoeveelheid restafval te verminderen. De onderstaande punten worden uitgewerkt of zijn inmiddels al uitgevoerd:

  • Intensivering van de communicatie over afvalscheiding.
  • Uitvoeren van meerdere sorteeranalyses om grip te houden op de samenstelling van de verschillende grondstoffenstromen en restafval.
  • Uitvoeren van een inwonersonderzoek naar de tevredenheid over de afvalinzameling, waarvan de resultaten worden meegenomen in de kaderstelling voor de nieuwe strategie Grondstoffen.
  • Jaarlijks deelnemen aan de Benchmark van Rijkswaterstaat en de NVRD om kosten, milieu en service te blijven monitoren en waar nodig dan wel wenselijk te optimaliseren.

Nieuwe Strategienota Grondstoffen

Eind 2024 wordt de nieuwe Strategienota Grondstoffen 2025-2028 aan de gemeenteraad aangeboden. Voor het opstellen van deze nota moet gekeken worden welke doelen de gemeente wil stellen, of en op welke wijze er een trendbreuk gerealiseerd zou kunnen worden om afval nog beter te scheiden. Zo kan ervoor worden gezorgd dat er kilo’s minder restafval overblijven. Ook krijgen we als groeigemeente met uitdagingen te maken bij het inzamelen van afval. Er is steeds meer personeel en materieel nodig, om het huidige niveau van dienstverlening vast te kunnen houden. Daarnaast is het opzetten van handhaving bij het aanbieden van de afvalstromen een van de gegeven adviezen.

 Route

De kaders voor de nieuwe Strategienota worden binnenkort aan de gemeenteraad aangeboden. Daarna wordt de nieuwe Strategienota opgesteld. Eind 2024 wordt de nota aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen