BARNEVELD - Het veiligheidsbeeld 2024 toont de stand van zaken voor wat betreft de gestelde prioriteiten uit het Integrale Veiligheids Plan (IVP). Deze prioriteiten zijn ‘ondermijnende criminaliteit’, ‘digitale veiligheid’, ‘zorg en veiligheid’ en ‘middelengebruik’. Met de informatie uit het veiligheidsbeeld 2024 wordt tijd, capaciteit en energie komend jaar ingezet waar dit nodig is. Hiervoor is het Uitvoeringsplan 2025 opgesteld. Naast de inzet op de prioriteiten is blijvende aandacht voor acute veiligheidsproblemen, blijven we meebewegen met ontwikkelingen en versterken we de samenhang en samenwerking met andere beleidsterreinen.
Alert op actuele ontwikkelingen
Ons Integraal Veiligheidsplan en bijbehorend uitvoeringsplan laten zien wat we de komende jaren gaan doen op de belangrijkste prioriteiten waar een stevige maatschappelijke opgave ligt. Daarnaast zijn wij ons bewust van actuele ontwikkelingen die effect hebben op (gevoel van) onveiligheid en nemen we (acute) maatregelen waar nodig. We zijn voorbereid om in actie te komen waar nodig.
Burgemeester Van der Tak: ”Met het veiligheidsbeeld hebben we inzicht in hoe de veiligheid zich in onze gemeente ontwikkeld en kunnen we proactief onze acties voor het komende jaar bepalen. Acties die we samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en veiligheidspartners uitvoeren om veilig wonen en werken in Barneveld mogelijk te maken. Want elke diefstal, fraude, uitbuiting of andere illegale of criminele activiteit kent unieke slachtoffers. En elk slachtoffer is er één te veel.
Afgelopen jaar zagen we een opvallende stijging in het aantal (eenvoudige) diefstallen. Daarom blijven we ook komende jaar aandacht besteden aan eenvoudige criminaliteit. We gaan controles uitvoeren ter voorkoming van heling door te controleren of ondernemers uit aangewezen branches aangesloten zijn bij het Digitaal Opkoop Register en -Loket. Daarnaast versterken we de samenwerking met WhatsApp coördinatoren.
We zien een grote maatschappelijke ontwikkeling als het gaat om crises. Deze worden complexer, denk aan de militaire en internationale dreiging, de digitale dreiging en de uitval van nutsvoorzieningen. Dit vraagt om actie en voorbereiding van iedereen. Van de overheid, maar ook van onze samenleving. We gaan aandacht vragen voor de ‘Denk Vooruit’ campagne en organiseren een veiligheidsdag voor onze inwoners.
Terugblik en voortuitblik van prioriteiten uit het Integrale Veiligheids Plan (IVP)
Ondermijnende criminaliteit
Dit jaar hebben we gewerkt aan het versterken van onze informatiepositie. We hebben meldpunten geopend en deze onder de aandacht van onze eigen medewerkers en onze inwoners gebracht, onze kennis en expertise vergroot om signalen beter te onderbouwen, een kaart gemaakt die de gebieden met de grootste kans op ondermijnende criminaliteit toont en barrières opgeworpen tegen zorgfraude en criminaliteit. In 2025 kunnen we informatie gestuurd werken en zetten we onze capaciteit daar in waar de gelegenheid het grootst is. Daarnaast zetten we ons volgend jaar extra in om malafide zorgaanbieders tegen te gaan en de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren.
Digitale veiligheid
We zien dat het aantal aangiftes in de gemeente Barneveld daalt ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal gevallen van digitale criminaliteit toeneemt. We vermoeden dat veel slachtoffers geen melding maken, vanwege schaamte en weinig vertrouwen in het nut van aangifte doen. Dit terwijl de impact en de financiële schade van deze delicten vaak groter is dan de offline criminaliteit. In 2025 zoeken we nog meer de samenwerking op met andere partners die in verbinding staan met verschillende doelgroepen in de samenleving.Zo kunnen we er samen met maatschappelijke organisaties voor zorgen dat mensen de risico’s van digitale criminaliteit kennen en weten waar ze terecht kunnen voor hulp bij het digitaal vaardig worden.
Zorg en veiligheid
Daarnaast zien we dat aantal overlastmeldingen in de openbare ruimte is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gewenste interventies, zoals zorg of passende huisvesting, zijn niet altijd beschikbaar. Dit leidt tot een gebrek aan handelingsperspectief bij de verschillende zorg- en veiligheidspartners. Volgend jaar gaan we bekijken of we de pilot ‘Rapid Responder’ kunnen inzetten in onze gemeente. Dit is een samenwerking tussen politie, ambulancevervoer en GGZ. Met de inzet kan ter plekke beoordeeld worden wat er met de persoon is, hem of haar naar huis begeleiden of de juiste hulp bieden. Daarnaast zien we een beweging dat een aantal inwoners zichzelf willen losmaken van de overheid en zelf willen bepalen of wet- en regelgeving op hen van toepassing is. We willen weten hoe dit fenomeen zich ontwikkelt in onze gemeente en gaan volgend jaar een quickscan uitvoeren.
Middelengebruik
Tot slot zien we een daling in het aantal weggebruikers onder invloed van drugs en alcohol. In 2025 gaan we de dynamische controles meer inzetten bij grote evenementen en in het buitengebied. Vanuit het project WISE zien we dat alcoholgebruik onder jongeren de overhand heeft en regelmatig oogluikend door ouders wordt toegestaan, terwijl drugsgebruik minder wordt gesignaleerd en geaccepteerd. Volgend jaar willen we daarom meer aandacht vragen voor bewustwording rondom drugsgebruik. Dit jaar hebben we extra ingezet op de controle van de Alcoholwet in de para commerciële horeca en kleine (administratieve) overtredingen geconstateerd. Volgend jaar willen we extra gaan inzetten op evenementen.