De Glind kan verder werken aan duurzamere woningen, klaar zijn om aardgasvrij te worden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten dat de eerder toegekende subsidie hiervoor gebruikt mag worden.
De gemeente Barneveld kreeg maart vorig jaar een subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van 1,9 miljoen euro om in De Glind in Barneveld een warmtenet aan te leggen. Door de prijsstijging van grondstoffen het afgelopen jaar bleek het echter nodig het oorspronkelijke plan aan te passen.
De gemeente diende daarom een aanvraag in voor een andere inzet van de subsidie, waarbij het dorp door verduurzaming van woningen zoveel mogelijk wordt klaargestoomd om aardgasvrij te worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat dit mogelijk is, op voorwaarde dat er een afwegingskader komt. Daarin moet staan hoe de subsidie zal worden besteed.
Samenwerking
Als redenen voor de positieve beoordeling noemt het ministerie: de sterke sociale samenhang en gemeenschapszin in De Glind, de samenspraak met Liander om eventuele netcongestie het hoofd te bieden en de mogelijkheid om degenen die dat willen te ontzorgen. Ook constateert het ministerie dat de extra PAW-subsidie de stap naar all-electric voor een grote groep inwoners financieel haalbaar maakt, met een eigen aanvullende investering. De aangepaste aanvraag komt voort uit samenwerking van Stuurgroep Duurzaam De Glind, gemeente Barneveld en De Warmte Transitie Makers (DWTM).
Vervolg
De Stuurgroep van bewoners, de gemeente en DWTM gaan naar aanleiding van de beslissing van het ministerie een plan maken om de subsidie te besteden. Dat gaat binnen het raamwerk van het doel van het ministerie en de PAW-doelen. Begin 2024 wordt het vervolgplan besproken met de bewoners.