Een jaar Taalhuis Barneveld: door met aanpak laaggeletterdheid

10 jan 2020, 11:11 Gemeente
bibliotheek taalhuis barneveld 15 jan 2019
Ruim een jaar geleden opende het Taalhuis Barneveld haar deuren in Bibliotheek Barneveld. Het is een plek waar volwassenen terecht kunnen om beter te leren lezen, schrijven of rekenen. Veel inwoners met een hulpvraag vinden inmiddels hun weg naar het Taalhuis en ook een groot aantal vrijwilligers heeft zich gemeld om deze hulpvragers te ondersteunen. In de aanpak van laaggeletterdheid worden de huidige activiteiten van het Taalhuis in 2020 voortgezet.
In de gemeente Barneveld is ongeveer 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd. Dit betekent dat men moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer. Soms heeft dat grote gevolgen voor het leven van deze inwoners. Daarom wil wethouder Didi Dorrestijn-Taal dat het verbeteren van een van de basisvaardigheden voor iedereen bereikbaar moet zijn. “Het Taalhuis Barneveld is daarvoor een veilige en herkenbare plek. Er is twee keer per week een spreekuur. De taaldocent en de taalhuiscoordinator zijn de vaste gezichten van het Taalhuis. Samen met vrijwilligers helpen zij iedereen die het nodig heeft op weg met bijvoorbeeld begeleiding of een cursus.”
De resultaten
Sinds de opening van het Taalhuis hebben zich rond de 70 inwoners met een hulpvraag gemeld. Hiervan hebben vier mensen Nederlands als moedertaal (NT1). Een groot aantal vindt zelf de weg naar het Taalhuis, 14 mensen zijn door een van de samenwerkingspartners doorverwezen naar het Taalhuis. De meeste hulpvragers zijn inmiddels op intake geweest of al gestart met een traject.
Verder hebben 24 vrijwilligers zich aangemeld bij het Taalhuis. Acht daarvan hebben inmiddels de basistraining taalvrijwilliger van Stichting Lezen & Schrijven afgerond en zijn gekoppeld aan een hulpvrager. Deze maand starten nog tien vrijwilligers met een basistraining taalvrijwilliger om daarna gekoppeld te worden aan een hulpvrager.
Samenwerken met ketenpartners
In 2017 is samen met ketenpartners een visie op de aanpak van laaggeletterdheid opgesteld. In 2018 is hier een concreet plan van aanpak aan gekoppeld. Een van de speerpunten in de aanpak van was het tekenen van een intentieovereenkomst vorig jaar juli met Bibliotheek Barneveld, CJG Barneveld, GGD Gelderland-Midden, OBS de Lijster, Quality Communication, Stichting Lezen en Schrijven, TopTaal, Volksuniversiteit Barnevue, Welzijn Barneveld en de Gemeente Barneveld. “De aanpak van laaggeletterdheid staat of valt met partners die weten wat ze kunnen en moeten doen om inwoners die problemen hebben met lezen, schrijven en rekenen te helpen. Ik ben blij dat de intentie er is om samen te werken en om een actieve bijdrage te leveren aan het aanpakken laaggeletterdheid in de gemeente Barneveld. En ik zie ook dat dit ook steeds meer in de praktijk wordt gebracht. Wij gaan met elkaar de uitdaging aan”, aldus de wethouder.