BARNEVELD - Onder de vlag van Samen Weerbaar (districtelijke samenwerking in de aanpak van ondermijnende criminaliteit) starten de vijftien gemeenten, politie, RIEC Oost-Nederland, Provincie Gelderland en andere veiligheidspartners 6/7 november een campagne over de gevaren van de productie van drugs en het dumpen van drugsafval. Lancering campagne tijdens speciaal symposium
De campagne werd gelanceerd tijdens een symposium dat plaatsvond in de
gemeente Barneveld, waarbij de aanpak van drugs(criminaliteit) & witwassen centraal stond. Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ worden inwoners en ondernemers van de vijftien gemeenten gevraagd om alert te zijn op deze vorm van ondermijnende criminaliteit en om signalen te melden. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaan Anoniem (M.)
Burgemeester Jacco van der Tak: “Drugs hebben een ontwrichtende werking in onze samenleving; voor mensenlevens, voor gemeenschappen. En achter het gebruik van drugs gaat een crimineel circuit schuil. Een keiharde criminele wereld van drugsproductie en drugshandel. Daar moeten we paal en perk aan stellen. We moeten gebruik van drugs niet normaal vinden. Laten we letten op signalen en deze melden. Alleen samen kunnen we werk maken van een veilige samenleving.”
De campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ is te zien op sociale media, maar ook op straat. Daarnaast wordt na een aangetroffen drugslab of dumping van drugsafval heel gericht in de directe omgeving gevraagd om getuigen. Op deze manier hopen gemeenten, politie, RIEC Oost-Nederland en overige veiligheidspartners bewustwording te vergroten en het aantal meldingen te verhogen om zo drugscriminelen geen kans te geven.
Strijd tegen drugscriminaliteit
Productie van drugs is levensgevaarlijk voor omwonenden, omdat deze gepaard gaat met ontploffingsgevaar en gevaarlijke stoffen. Ook dumping van drugsafval is gevaarlijk voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier.
Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes in het buitengebied geproduceerd, maar ook in garageboxen of woningen midden in woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te maskeren, maar toch kun je signalen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan afgeplakte ramen, camera’s op de gevels, afleveren van chemische stoffen in vaten of jerrycans en vreemde geuren en vreemde personen op vreemde tijdstippen.
Melden helpt!
Als inwoners en ondernemers dingen zien die niet kloppen kunnen zij dit natuurlijk altijd melden bij de politie, maar veel mensen willen liever anoniem melden. Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem (M.), online of telefonisch. Melden bij M. is altijd anoniem. M. ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem.
De campagne Samen voor een veilige buurt is een initiatief van RIEC Oost-Nederland en Samen Weerbaar (een samenwerking tussen gemeenten en hun veiligheidspartners op ondermijnende criminaliteit).