Minister Wiersma bezoekt Regio Foodvalley

20 aug , 9:47 Gemeente
66c35e9102b53
REGIO - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bracht maandag 19 augustus 2024 een werkbezoek aan Regio Foodvalley.
Wiersma liet zich informeren over het fijnmazige meetnetwerk op de kalverhouderij van Wim Brouwer in Barneveld. En zij kreeg een rondleiding op het gemengde bedrijf van Theo Folmer in Lunteren, een biologische pluimveehouderij en melkveehouderij met agroforestry. Regio Foodvalley staat bekend om innovatieve oplossingen door samenwerking tussen boeren, onderwijsinstellingen en overheden.
Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur 
Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur 
In Regio Foodvalley komen landbouwuitdagingen en oplossingen samen. Met een hoge veedichtheid naast een kwetsbaar natuurgebied heeft de regio de focus op landbouw- en natuurherstel. Daarom werd minister Wiersma uitgenodigd om de resultaten en innovatieve praktijken in het gebied te bekijken.
“Vandaag zag ik dat men hier in Regio Foodvalley, die zo belangrijk is voor onze voedselvoorziening, de mogelijkheden van de vele veehouderijen goed weet te benutten. Zo wordt er hier gewerkt met een fijnmazig meetnetwerk waarmee boeren zelf hun emissies kunnen meten en direct maatregelen kunnen nemen. Dit verbetert niet alleen het productieproces, maar geeft hun ook de ruimte om hun bedrijf op eigen wijze en met al hun vakkennis verder te ontwikkelen. De boer staat dus echt aan het roer, en dat vind ik van groot belang.”, aldus minister Femke Marije Wiersma.
Praktijkvoorbeelden
Op de kalverhouderij van Wim Brouwer, waar 1350 kalveren worden gehouden, speelt innovatie en automatisering een centrale rol. Hierdoor kan Brouwer veel werk zelfstandig doen en bij piekmomenten oproepkrachten inzetten. Brouwer neemt deel aan het meetnetwerk van Regio Foodvalley, waarbij boeren hun emissies meten en zelf maatregelen nemen.
Theo Folmer, de achtste generatie op boerderij Oud Schothorst, heeft duurzaamheid en biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Hij heeft een gemengd bedrijf. Hij bezig met de overschakeling naar biologische melkveehouderij. Door slimme bodeminvesteringen haalt hij 15% meer opbrengst van zijn grasland en vermindert hij de afhankelijkheid van krachtvoer op zijn melkveebedrijf. Op zijn biologische pluimveebedrijf hebben 6.000 kippen 2,5 hectare uitloopgebied vol bomen en struiken, onderdeel van zijn agroforestry-systeem, wat bijdraagt aan een gezondere bodem en hogere biodiversiteit
Wethouder Jan-Pieter van der Schans (Ede), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landelijk gebied in Regio Foodvalley; “Fijn dat minister Wiersma snel naar onze regio is gekomen. We hebben laten zien dat boeren met behulp van ons meetnetwerk hun boerenvakmanschap weer centraal kunnen stellen. We willen dit netwerk graag verder uitrollen, zodat boeren in de toekomst met emissiedoelen kunnen gaan werken. Ook hebben we noodzaak van het langdurig inzetten van extra financiële middelen voor agrarisch natuurbeheer, een grondfonds en het belang van ondernemingsplannen voor een toekomstbestendige agrarische sector benadrukt. Een heel nuttig bezoek dus en we zijn benieuwd hoe minister Wiersma dit meeneemt in het Regeerprogramma!”.
Regio Foodvalley blijft met deze innovatieve aanpak een voorbeeld voor de toekomst van landbouw en natuurbehoud in Nederland.
Foto's Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur