BARNEVELD - Hebt u een speedpedelec? Dan kunt u een aanvraag indienen om gebruik te mogen maken van het fietspad. Voorwaarde is dat u zich als gast gedraagt. U rijdt niet harder dan 30 km per uur en houdt rekening met de andere gebruikers van het fietspad.
Speedpedelecs mogen niet op fietspaden rijden. Maar als u een aanvraag indient, kan er een uitzondering gemaakt worden op dit verbod. Dit heet een ontheffing. Met een ontheffing mag u met uw speedpedelec op fietspaden in de bebouwde kom van onder andere gemeente Barneveld en Nijkerk. Ook mag u gebruikmaken van provinciale fietspaden in de regio Utrecht.
Regels speedpedelec
Speedpedelecs zijn elektrische fietsen die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen bereiken. Daarom worden ze als bromfiets beschouwd. Op dit moment gelden voor de speedpedelec dezelfde regels als voor de bromfiets. Dit betekent dat speedpedelecs op het bromfietspad moeten rijden. Als dat er niet is, dan moet de speedpedelec op de rijbaan. Veel bestuurders van een speedpedelec voelen zich kwetsbaar tussen de auto’s en vrachtwagens, omdat zij een veel kleinere omvang en massa hebben. Ook rijden zij soms minder snel door een (bijna) lege accu of tegenwind. Daarom is er nu een proef gestart met speedpedelecs op het fietspad.
Proef van 2 jaar
Het toestaan van speedpedelecs op fietspaden is een proef. De proef duurt 2 jaar en is een idee van de provincie Utrecht. Tussentijds worden de resultaten gemeten. Op basis van de resultaten wordt besloten of de proef een vervolg krijgt.
Aanmoedigen gebruik speedpedelecs
Gemeente Barneveld wil samen met Utrechtse gemeenten en een aantal Gelderse gemeenten het gebruik van de speedpedelec aanmoedigen. Vanuit de gedachte dat een rit met een speedpedelec vaak een autorit vervangt. Dat lijkt vooral te gelden voor afstanden tussen de 10 en 50 kilometer en voor ritten naar het werk. Een speedpedelec neemt minder ruimte in het verkeer in en is beter voor het milieu. Fietsen vergt ook meer eigen activiteit en is beter voor de gezondheid.
Aanvragen
U vraagt de ontheffing aan via de website van de gemeente Utrecht. Daar vindt u ook een kaart met de gebieden die meedoen aan de proef.