BARNEVELD - De dag na de Tweede Kamerverkiezing worden in de Veluwehal alle
stemmen geteld die in onze gemeente zijn uitgebracht. Het tellen op 1 plek heet centraal tellen of 'centrale stemopneming'. Het tellen gebeurt openbaar. Het college van B&W heeft het besluit genomen tot centraal tellen.
Bij de verkiezingen in maart is na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur tot diep in de nacht geteld op de stembureaus. Dat vindt het college niet wenselijk. De verwachting is dat door centraal tellen de volgende dag, met uitgeruste tellers, het telproces beter verloopt. Ook de Kiesraad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) adviseren centrale stemopneming.
Hoe werkt centraal tellen?
Na het sluiten van de stembureaus op woensdag 22 november om 21.00 uur beginnen de stembureauleden met de telling. Ze tellen het aantal geldige stempassen, kiezerspassen en volmacht bewijzen. Daarna tellen zij alleen de stemmen per partij. Op de avond van de verkiezingen is er al een voorlopige uitslag op basis van de getelde stemmen per partij.
De volgende dag worden op een centrale plek (de Veluwehal) alle stemmen geteld op kandidaatsniveau en volgt de definitieve uitslag.
Wie mag stemmen tellen?
De gemeente benoemt stembureauleden. Verkiesbare volksvertegenwoordigers mogen volgens de wet geen stembureau lid zijn. De gemeenteraad van Barneveld heeft besloten dat ook raadsleden, commissieleden en politieke bestuurders niet op een stembureau mogen meewerken. Dit om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.