Studie naar milieueffecten Oostelijke Rondweg in voorbereiding

08 nov 2019, 11:33 Gemeente
boekje uit het nest geklikt15
gemeente barneveld
Commissie Milieueffecten Rondweg (m.e.r.) adviseert Barneveld ook onderzoek naar minder ingrijpende alternatieven voor het landschap én een vijfde tracévariant dichter bij dorpskern.
Onderzoek ook een vijfde tracévariant dichter bij de dorpskern én de milieueffecten van minder ingrijpende alternatieven voor het landschap’. Met dit advies komt de Commissie voor de milieueffectrapportage over de plannen voor het doortrekken van de Oostelijke Rondweg. Daarnaast gaven 72 belanghebbenden hun zienswijze op de aanpak van de te onderzoeken milieueffecten. De gemeente Barneveld verwerkt de reacties in een nota van zienswijzen. Deze nota gaat in december samen met het advies van de Commissie m.e.r. en de Notitie Reikwijde en Detailniveau voor vaststelling naar de gemeenteraad van Barneveld en Ede.
Kern Barneveld bereikbaar houden
De gemeente Barneveld groeit de komende jaren van 58.000 inwoners naar circa 70.000 in 2030. De aanleg van nieuwe woonwijken en uitbreiding van regionale bedrijventerreinen leiden naar verwachting tot fors meer verkeer. Met het doortrekken van de Oostelijke Rondweg wil de gemeente Barneveld de kern van Barneveld bereikbaar en veilig houden.
Advies Commissie voor de milieueffectrapportage
Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de exacte ligging van de rondweg, wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar onder meer de milieugevolgen van de verschillende tracévarianten. De gemeente heeft in eerste instantie vier mogelijke tracés voor de Oostelijke Rondweg aangewezen. Met twee opties voor kruising van het spoor. Hiervan loopt één tracé deels over het grondgebied van Ede. Welke variant het meest geschikt is, hangt af van de uitkomsten van de milieueffectrapportage, de verwachte investeringskosten en de bestuurlijke afweging in 2021. De vier tracés staan samen met de te onderzoeken milieueffecten, beschreven in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Uit zorgvuldigheid vroeg de gemeente vooraf vrijwillig advies aan de Commissie m.e.r. over de voorgestelde aanpak.
Vijfde tracévariant nabij dorpskern
Een van de adviezen van de Commissie m.e.r. is, om de komst van de rondweg nog meer te onderbouwen. Ook stelt de commissie voor te onderzoeken of er minder ingrijpende alternatieven zijn voor de aangewezen tracés, zoals een beperkte aanpassing van het bestaande wegennet. Daarnaast is het advies om een vijfde tracévariant mee te nemen en te beoordelen. Hierbij gaat het om een meer westelijk gelegen variant, dichter bij de dorpskern. Dit moet een duidelijk beeld geven hoe de tracévarianten verschillen op het gebied van milieueffecten. Om dit tracé mee te kunnen nemen in het milieuonderzoek, is een vergroting van het zoekgebied nodig.
72 zienswijzen op aanpak milieuonderzoek
Van 24 mei tot 5 juli dit jaar lag de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage. Een ieder kon een zienswijze geven op de aanpak en milieuaspecten die Barneveld voor de tracés wil laten onderzoeken. Het gaat onder meer om geluid, archeologie, bodem, veiligheid, landschap en verkeer. Hierop kwamen 72 reacties binnen. Zo zijn er zorgen over de gevolgen voor landbouw en bedrijfsvoering, het doorsnijden van percelen, de vermindering van het woongenot (door onder meer geluidsoverlast), het wel of niet aansluiten van de Barnseweg en de gevolgen voor natuur en landschap. De gemeente neemt deze en andere aandachtspunten waar mogelijk mee in het milieuonderzoek dat in 2020 plaatsvindt.
Besluitvorming aanpak milieuonderzoek
Gemeente Barneveld verwerkt de reacties in een nota van zienswijzen. Dit gebeurt in overleg met de gemeente Ede. Deze nota wordt in december behandeld in de gemeenteraden van Barneveld en Ede. Het advies van de Commissie m.e.r. en de Notitie Reikwijde en Detailniveau maken deel uit van deze nota. Na besluitvorming start het onderzoek naar de milieueffecten van de verschillende tracés. De gemeente Barneveld hoopt in 2021 een voorkeursalternatief te kunnen presenteren. Dit op basis van de uitkomsten van het milieuonderzoek en na afweging van alle belangen. Uitgangspunt is dat de aanleg van de rondweg ná 2025 van start gaat, en vanaf 2027 in gebruik wordt genomen.
Inloopspreekuur
De gemeente organiseert een inloopspreekuur voor een ieder met vragen of de behoefte aan informatie. Dit vindt plaats in de hal van het gemeentehuis van Barneveld op woensdag 13 november en 20 november tussen 14.00 en 15.00 uur. Telefonisch contact is mogelijk via telefoonnummer 14 0342. Ook wordt informatie actueel gehouden op www.barneveld.nl/oostelijkerondweg