De gemeente Barneveld wil de sanering van asbestdaken versnellen. Dat is nodig omdat met ingang van 1 januari 2024 alle bestaande asbestdaken gesaneerd moeten zijn. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de sanering.
Barneveld.nieuws.nl
Door goede voorlichting en samenwerking met de provincie Gelderland wil de gemeente Barneveld eigenaren hierin zo goed mogelijk ondersteunen. Barneveld werkt samen met Omgevingsdienst De Vallei (OddV), de provincie Gelderland en vier regiogemeenten aan een plan om het verwijderen van asbestdaken te versnellen.
Het gebruik van asbest als dakbedekking is sinds 1994 verboden. Met ingang van 1 januari 2024 moeten alle asbestdaken gesaneerd zijn en zijn gemeenten verplicht het verbod te handhaven (de OddV is met deze taak belast).
Versnellen van sanering is nodig
Wethouder Didi Dorrestijn over de noodzaak om verwijderen van asbestdaken te versnellen: “In Barneveld hebben we relatief veel daken met asbest, vooral in het buitengebied. We hebben geïnventariseerd dat het om bijna 1,5 miljoen vierkante meters asbestdaken gaat (verdeeld over meer dan 6.000 asbestdaken). Er moet dus nog echt een grote slag in onze gemeente gemaakt worden. De sanering van asbestdaken is een verantwoordelijkheid van de eigenaren. Veel eigenaren zijn echter nog onvoldoende doordrongen van de noodzaak om hun asbestdak voor 2024 te verwijderen.
Maar 2024 is een harde datum: vanaf dan zijn asbestdaken echt verboden. Wanneer je pas in 2024 wat gaat doen, dan ben je te laat. Ook omdat we verwachten dat de vraag naar sanering de komende jaren toeneemt. Als eigenaar van een asbestdak doe je er daarom goed aan, nu aan de slag te gaan. Dan doe je het goed voor jezelf, je omgeving èn de samenleving”.
Wethouder Dorrestijn: “Samen met de andere OddV-gemeenten, OddV en de provincie, gaan we daarom een plan opstellen hoe we dit proces kunnen versnellen, anders gaat het saneren veel langer duren dan 2024. We willen zoveel mogelijk eigenaren wijzen op de noodzaak van sanering en ze stimuleren om stappen te zetten”.
Verwijderen van asbestdaken is noodzakelijk voor volksgezondheid
Door zon, regen en wind treedt bij asbestdaken na verloop van tijd verwering op. Hierdoor komt asbeststof vrij (een gram per m2). Dit asbeststof kan verstuiven in de lucht en daalt neer op de grond en in oppervlaktewater. Het asbeststof vormt een gevaar voor de volksgezondheid, omdat mensen die stofdeeltjes kunnen inademen. Door de lange incubatietijd – tot dertig jaar na het inademen van asbestdeeltjes kan kanker ontstaan – ervaren veel bezitters van asbestdaken de urgentie echter nog niet.